Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Wikileaks: Έλληνας δημοσιογράφος, πληροφοριοδότης της CIA και της Stratfor

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τον τρόπο πληροφόρησης των αμερικανικών αρχών και της CIA, έρχονται στο φως από το Wikileaks.

Στο σημερινό δημοσίευμα των «Νέων», το φως της δημοσιότητας βλέπουν οι απόρρητες πληροφορίες στην ηλεκτρονική αλληλογραφία της «Stratfor», της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, που έχει ονομαστεί και «σκιώδης CIA».

Ο εν λόγω έλληνας δημοσιογράφος, δρούσε από την Αθήνα και έκανε υπερωρίες, ενημερώνοντας τις αμερικανικές αρχές για όλες τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, το καλοκαίρι του 2011.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας τον περασμένο Ιούνιο, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στην Stratfor.

Τέτοια ήταν η κινητοποίηση της, που απαίτησε από τον έλληνα πληροφοριοδότη της τον οποίο χαρακτηρίζει ως «αξιόπιστο», να έχει συνεχή 24ωρη ενημέρωση.

Από τις 15/6/2011, το «βαθύ ελληνικό λαρύγγι», αρχίζει να ενημερώνει κατά γράμμα τις αμερικανικές αρχές για την κατάσταση που αλλάζει λεπτό προς λεπτό. Αφού λοιπόν τους λέει πως βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη απεργία, προσθέτει:

«Θα επανέλθω. Αλλά το σενάριο των εκλογών βρίσκεται ακόμα στο προσκήνιο».

Λίγη ώρα αργότερα, επιστρέφει με νέο σήμα, λέγοντας για την κυβέρνηση συνεργασίας Παπανδρέου:

«Tο προνόμιο μιας τέτοιας κυβέρνησης πιθανότατα να είναι μια επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων. Αλλά, αφού δεν υπάρχει χρόνος για διαπραγμάτευση τώρα, πρώτα θα περάσουν κάποια μέτρα από τη Βουλή (ώστε να πάρουμε τα χρήματα) "κατ' αρχάς" και θα προσπαθήσουν να διαπραγματευθούν κάποια από τα μέτρα (φόρους κυρίως), προτείνοντας ένα διαφορετικό μείγμα».

Επί 14-15 ώρες τη μέρα, η πληροφόρηση της Stratfor είναι συνεχής.

Σε άλλα ηλεκτρονικά του μηνύματα, ο έλληνας δημοσιογράφος αναφέρει:

«Ο Παπανδρέου ίσως λάβει στο όριο ψήφο εμπιστοσύνης... Ριψοκίνδυνη υπόθεση... Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη αμφιβολία για την ικανότητα της όποιας κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει τα μέτρα. Όπως θα έχετε καταλάβει, αυτή είναι η ελληνική πολιτική, δεν μοιάζει με καμία!»

Και προσθέτει πως «το πιθανότερο είναι πως το αποτέλεσμα αυτού του μαϊμουδιάσματος δεν θα είναι καλό. Αλλά το ΔΝΤ υπονόησε σήμερα (μέσω των "Financial Times" και δικών μας πληροφοριών) ότι θα δώσει το δικό του μερίδιο της βοήθειας για την πέμπτη δόση μέχρι τις αρχές Ιουλίου, ακόμη κι αν δεν υπάρχει απόφαση για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Με άλλα λόγια, η ΕΕ και το ΔΝΤ είναι πρόθυμα να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να μη χρεοκοπήσουμε αυτή τη στιγμή. Από την άλλη πλευρά, ατυχήματα συμβαίνουν».

Χαρακτηριστικό είναι πως τα ονόματα των πολιτικών αρχηγών στα εν λόγω μηνύματα είναι πάντα κωδικοποιημένα.

Ετσι, ο Γιώργος Παπανδρέου ονομάζεται ως «Papa-D» και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ως «Papa-C».

Στο τέλος, τονίζει: «έχε στον νου σου την ευρύτερη εικόνα. Τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά, κάποιοι διεθνείς επενδυτές (τα hedge funds και, σύμφωνα με φήμες, ο Πόλσον) στοιχηματίζουν σε ένα ελληνικό ατύχημα και στην επιμόλυνση που θα ακολουθήσει».

Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας (15 Ιουνίου), το «βαθύ λαρύγγι» ενημερώνει πως αποχωρεί από τον υπολογιστή, έπειτα από 15 ώρες ασταμάτητης ενημέρωσης.

Στα τέλη Ιουνίου, επιστρέφει ξανά για να ενημερώσει την «Stratfor», πως υπάρχουν «ύποπτοι» βουλευτές για αποσκίρτηση από την ψηφοφορία του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και του εφαρμοστικού νόμου, στις 29 και 30 Ιουνίου.

Φυσικά, από την λεπτομερή του ενημέρωση, δεν λείπουν οι αναφορές στις καθημερινές συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα.

πηγή ΤΑ ΝΕΑ