Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Πράκτορας του FBI ο Σαμπού των Ανώνυμων

Ακόμη και τη στιγμή που ωθούσε δεκάδες χιλιάδες χρήστες του Twitter να εξεγερθούν χτυπώντας την κυβέρνηση και τις Αρχές, ο πλέον καταζητούμενος χάκερ στον κόσμο ήταν πράκτορας του FBI.


Το 28χρονο Νεοϋορκέζο Χέκτορ Χαβιέ Μονσεγκούρ κατονόμασε η εισαγγελία ως τον «Σαμπού», τον ηγέτη της κολεκτίβας LulzSec, επίφοβη «φράξια» των Ανωνύμων. Οι Lulzsec ήταν αυτοί που εισέβαλαν στα δίκτυα υπολογιστών της εταιρίας Sony, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης στην Ατλάντα, στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου PBS, καθώς και σε αυτή του Fox.

Παρά την αρχική έκπληξη στις τάξεις των χάκερς, που θεωρούσαν τον Σαμπού ιδιαίτερα ικανό στην απόκρυψη, τα πρώτα στοιχεία της δικαστικής έρευνας δείχνουν ότι ο Σαμπού συνεργαζόταν με το FBI ως πληροφοριοδότης από τις 7 Ιουνίου του 2011. «Όλοι όσοι εμπιστεύθηκαν τον Σαμπού θα νιώθουν πανικό αυτή τη στιγμή. Πολλοί σκληροί δίσκοι σβήνονται τώρα», λέει η Τζένιφερ Εμικ, πρώην μέλος των Ανώνυμων, που διαφοροποίησε τη θέση της όταν η οργάνωση άρχισε τις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών κρατικών υπηρεσιών.

Ο Μονσεγκούρ γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου φοίτησε και εργάσθηκε σε διάφορες θέσεις στον τομέα υψηλής τεχνολογίας. Επέδειξε σπάνιο συνδυασμό ταλέντου στο χάκινγκ και πολιτικής ευαισθησίας, ενώ σε συνέντευξή του στο περιοδικό New Scientist, ο Σαμπού αποκάλυψε ότι πραγματοποίησε την πρώτη του διαδικτυακή επίθεση πριν μία δεκαετία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αμερικανικά στρατιωτικά γυμνάσια στο νησί Βιέκες του Πουέρτο Ρίκο.

Τον Ιούνιο, ο Μονσεγκούρ συνελήφθη για απάτη μέσω πιστωτικής κάρτας, ύστερα από καταγγελία του Facebook. Μετά τη σύλληψή του συμφώνησε να συνεργασθεί με τις Αρχές, εξασφαλίζοντας τη δέσμευση της εισαγγελίας ότι η ποινή του θα μειωθεί ανάλογα.

Το FBI ανακοίνωσε τη σύλληψη άλλων πέντε ανδρών, ένας στο Σικάγο, δύο στη Βρετανία και δύο στην Ιρλανδία. «Η υπόθεση αυτή αποδεικνύει ότι το FBI έχει γίνει πολύ αποτελεσματικό στον εντοπισμό των χάκερς. Μπορούν επίσης να κάνουν τον έναν χάκερ να στραφεί κατά των άλλων, σπέρνοντας την αμφιβολία στις τάξεις τους», λέει ο πρώην επικεφαλής αντιμετώπισης ηλεκτρονικού εγκλήματος στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέρι Ντίξον.