Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Νέα πρόκληση Μπαγίς,που αμφισβητεί ανοιχτά την ΑΟΖ Κύπρου

Διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή χαρακτήρισε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου ο διαπραγματευτής της Τουρκίας στην ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του BBC HARDTALK.

Oι Ελληνοκύπριοι, ισχυρίστηκε, διενεργούν "έρευνες σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή και θα πρέπει να διαπιστώσουμε σε ποιά χώρα ανήκει το φυσικό αέριο, στην Αίγυπτο, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Κύπρο ή το Ισραήλ".



Ο δημοσιογράφος Στίβεν Σακούρ είχε υποδείξει στον κ. Μπαγίς ότι οι τουρκικές απειλές δημιουργούν την εντύπωση ότι η Τουρκία σχεδόν κάνει σκέψεις για στρατιωτική δράση εναντίον της Κύπρου και δεν συνάδουν με τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ.

Για το θέμα της άρνησης της χώρας του να συμμορφωθεί με τις αξιώσεις της ΕΕ να ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμια της στη Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Μπαγίς είπε ότι η Τουρκία θα το πράξει όταν η ΕΕ τηρήσει τις υποσχέσεις της, όπως η ομόφωνη απόφαση του 2004 για τερματισμό της "απομόνωσης", κατά την έκφρασή του, των Τ/κ που θα σήμαινε το ίδιο καθεστώς με την Τaiwan την οποία πολλές χώρες δεν αναγνωρίζουν αλλά διατηρούν εμπορικές σχέσεις μαζί της.

Για το θέμα της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Μπαγίς επανέλαβε ότι η χώρα του δεν θα παγοποιήσει στη διάρκεια του εξαμήνου τις σχέσεις της με την ΕΕ, αλλά η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί την Προεδρία μιας χώρας που δεν αναγνωρίζει.

ikypros