Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Διαμαντοπούλου: Από τις παρελάσεις στην Καστοριά στο Palazzo με τον Μόντι



28 Οκτωβρίου 1985 και ο κεντρικός δρόμος της Καστοριάς είχε κλείσει για την παρέλαση και στην εξέδρα των επισήμων βρίσκονταν οι τοπικοί παράγοντες: ο στρατιωτικός διοικητής, ο αστυνομικός διευθυντής, ο δήμαρχος, ο μητροπολίτης. Στη μέση μια μικροκαμωμένη κοπέλα, ντυμένη με τρόπο που μαρτυρούσε διάθεση να δείχνει μεγαλύτερη από 26 ετών. Η Αννα Διαμαντοπούλου, απόφοιτος του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης, μόλις είχε τοποθετηθεί νομάρχης και η φιγούρα της δεν ταίριαζε στο υπερσυντηρητικό περιβάλλον του ακριτικού νομού. Ωστόσο στάθηκε με επάρκεια μέχρι το 1987 όταν ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιώργος Παπανδρέου την κάλεσε να ενσαρκώσει το εντελώς αντίθετο πρότυπο, ως γενική γραμματέας Νέας Γενιάς.



Με την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την εξουσία το 1989 η Αννα ίδρυσε εταιρεία συμβούλων για να εφαρμόσει, καθυστερημένα, όσα σπούδασε, αλλά η πολιτική καιροφυλακτούσε στον δρόμο της. Το 1993 ο Κώστας Σημίτης ως υπουργός Βιομηχανίας την όρισε πρόεδρο στον ΕΟΜΜΕΧ και εν συνεχεία γενική γραμματέα Βιομηχανίας. Μετά τις εκλογές του 1996 - όταν το υπουργείο αναβαθμίστηκε και μετονομάστηκε σε υπουργείο Ανάπτυξης για να «χωράει» τη Βάσω Παπανδρέου - ήταν πλέον βουλευτής Κοζάνης και έγινε υφυπουργός.


Η συνύπαρξη με τη Βάσω έμελλε να την οδηγήσει στα ευρωπαϊκά βήματά της. Τον Σεπτέμβριο του 1999 ορκίστηκε μέλος της Επιτροπής Πρόντι και πήρε το χαρτοφυλάκιο Απασχόλησης και Ανταγωνιστικότητας. Ηταν η δεύτερη ελληνίδα επίτροπος, μόλις 40 ετών και στις Βρυξέλλες κατάφερε να περάσει έναν πήχη τον οποίο η προκάτοχός της είχε βάλει ψηλά. Θα μπορούσε να διεκδικήσει την παραμονή της στην Ευρώπη μετακινούμενη στο Στρασβούργο, αλλά τον Φεβρουάριο του 2004 ο Γιώργος Παπανδρέου της πρότεινε να εγκατασταθεί στην Ελλάδα ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και πορτ παρόλ στην προεκλογική περίοδο. Το δέχθηκε, στις επόμενες εκλογές μετακόμισε στην Α' Αθηνών και εξέδωσε το βιβλίο «Η έξυπνη Ελλάδα».


Με την άνετη επανεκλογή της το 2009 εισέρχεται στο κλαμπ των δελφίνων του ΠΑΣΟΚ. Αρκεί να περάσει το «ποτάμι» του υπουργείου Παιδείας, που είχε καταπιεί πολλούς παλαιότερα: τον Γεώργιο Ράλλη, τη Μαριέττα Γιαννάκου και εν μέρει τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου. Η Αννα κατάφερε να επιβάλει μια τολμηρή εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, ρυθμίζοντας καυτά ζητήματα όπως το πανεπιστημιακό άσυλο.


Στον δεύτερο ανασχηματισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου έγινε λόγος για τοποθέτησή της στο υπουργείο Ανάπτυξης. Το ζήτημα ετέθη και όταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου - μάλλον το ήθελε και η ίδια. Οι καραμπόλες δεν το επέτρεψαν και έμεινε οιονεί υποψήφια μέχρι το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Η σύγκρουση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τους Γερμανούς και οι ψυχρές σχέσεις του με τον επίτροπο Χαν κατέστησαν τη μετακίνηση της αναγκαία. Θα αναβαλλόταν πάλι μόνο αν η ΝΔ ήθελε στη θέση αυτή τον Κωστή Χατζηδάκη, με τον οποίο είχαν μετάσχει πρόσφατα σε μια εκδήλωση που συζητήθηκε για τις οριζόντιες καινοτόμους ιδέες της.



Δεν ήταν η πρώτη ρηξικέλευθη κίνησή της. Η συμμετοχή της σε μια σύνοδο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ σχολιάστηκε, ήταν όμως μέρος της επιμονής της για διεθνή παρουσία και μετά την Κομισιόν. Είναι η «πιο ευρωπαία» ελληνίδα πολιτικός αυτή τη στιγμή. Μετέχει στο think tank «Friends of Europe», είναι πρόεδρος της Ομάδας για την Κοινωνική Ευρώπη, των Eυρωσοσιαλιστών, μέλος του Notre Europe του Ζακ Ντελόρ και διατηρεί επαφές με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα κοινοτικά όργανα. Συνδέεται φιλικά με τονμε τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι με τον οποίον μάλιστα πρόσφατα είχε ιδιωτική συνάντηση στην Ιταλία, στο Palazzo Chigi.


Η Aννα Διαμαντοπούλου ζήτησε κάποτε να καθιερωθεί η αγγλική γλώσσα ως δεύτερη υποχρεωτική στην ελληνική εκπαίδευση, αλλά λιθοβολήθηκε - και από το ΠΑΣΟΚ. Αντίθετα, το κείμενό της για την «Ελλάδα που παράγει» - συμπτωματικά κατατέθηκε την τελευταία ημέρα της ως υπουργού Παιδείας - έγινε ευρέως αποδεκτό. Και από τον Βαγγέλη Βενιζέλο, με τον οποίο φαίνεται ότι αυτά που τους χώριζαν θα κλείσουν στην επικείμενη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.













Πηγή ΤΑ ΝΕΑ