Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Αθήνα η πρωτεύουσα του φόβου.

Καθεστώς ανασφάλειας και φόβου βιώνουν όλο και εντονότερα οι πολίτες της Αθήνας. «Ισως να είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που οι κάτοικοί της διστάζουν όχι απλώς να κατοικήσουν αλλά και να διέλθουν από το Κέντρο της» σημείωσε η διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Χριστίνα Ζαραφωνίτου, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα έρευνας σε καταστηματάρχες και αστυνομικές υπηρεσίες τριών περιοχών του Λεκανοπεδίου (Αθήνα, Ηλιούπολη και Πειραιά).

Οπως ανέφερε κατά τη διάρκεια χθεσινής εκδήλωσης του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το ΕΚΚΕ και τον Συνήγορο του Πολίτη, η Αθήνα κατατάσσεται συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στην πρώτη θέση ανασφάλειας και φόβου που αισθάνονται οι κάτοικοί της. Ενδεικτικό είναι πως μεταξύ των πολιτών που αισθάνονται ανασφαλείς, 45,5% δηλώνουν υπέρ του περιορισμού των ατομικών ελευθεριών για την προστασία τους.
Σύμφωνα με την έρευνα, 34,5% των καταστηματαρχών έχουν υποστεί κάποια εγκληματική ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν εντονότερη παρουσία της Αστυνομίας.
«Το αίσθημα ασφάλειας δεν θα αποκατασταθεί εάν παράλληλα με την καταστολή του εγκλήματος οι ίδιοι οι άνθρωποι δεν επιστρέψουν στην πόλη» υπογράμμισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.