Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Stratfor:Ελλάδα-Ισπανία.Που μοιάζουν που διαφέρουν οι δύο χώρες σε κρίση


Tο Αμερικανικό think tank Stratfor σε ανάλυσή του για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη ασχολείται με την Ισπανία και επιχειρεί μια σύγκριση με την Ελλάδα. Τι αναφέρει;


Το Αμερικανικό think tank Stratfor σε ανάλυσή του για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη ασχολείται με την Ισπανία και επιχειρεί μια σύγκριση με την Ελλάδα. Τι αναφέρει;

“Η Ισπανία είναι μια ευρωπαϊκή οικονομία σε κίνδυνο που μοιάζει με Ελλάδα σ΄ ότι αφορά στη πιθανότητα κοινωνικών αναταραχών. Αν και η Ισπανία δεν έχει ίδιας έντασης ταραχές όπως η Ελλάδα , η κοινωνική κατάσταση επιδεινώνεται με ταχείς ρυθμούς. Οι πρόσφατες διαμαρτυρίες των φοιτητών που κατέστειλε η αστυνομία δείχνουν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια που αισθάνονται οι νέοι για την έλλειψη θέσεων εργασίας και τις περικοπές στην εκπαίδευση. Το ποσοστό ανεργίας των νέων είναι πολύ μεγάλο και είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει περισσότερη βία το 2012.



Η πολιτική κατάσταση, ωστόσο, φαίνεται πιο σταθερή στην Ισπανία από ό, τι στην Ελλάδα. Οι Ισπανοί είχαν την ευκαιρία να ψηφίσουν το Νοέμβριο του 2011, και η σημερινή συντηρητική κυβέρνηση έχει άνετη πλειοψηφία. Οι αυνεχιζόμενες περικοπές δαπανών θα αποδυναμώσουν την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.

Το μέγεθος της ισπανικής οικονομίας και η σημασία του χρηματοπιστωτικού τομέα για την Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει περισσότερη δύναμη στη Μαδρίτης απ΄ότι στην Αθήνα. Ακόμη και αν Βρυξέλλες αμφισβητήσουν την αξιοπιστία της κυβέρνησης Ραχόι, είναι εξαιρετικά απίθανο να τιμωρήσουν την Ισπανία για το υπερβολικό της έλλειμμα, διότι αυτό θα μπορούσε να βλάψει την Ένωση ακόμη περισσότερο”.