Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Μπαρούτι μυρίζει η ατμόσφαιρα στην ευρωζώνη λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Μπαρούτι μυρίζει η ατμόσφαιρα στην ευρωζώνη μόλις μία ημέρα πριν ξεκινήσει η κρισιμότατη Σύνοδος Κορυφής που οι περισσότεροι θεωρούν πως θα βάλει τις βάσεις είτε για την επίλυση της κρίσης χρέους και την ουσιαστικότερη ενοποίηση της Ευρώπης είτε για την διάλυση του κοινού νομίσματος.

Η νευρικότητα είναι έκδηλη απ’ όλες τις πλευρές, με την Άνγκελά Μέρκελ, η οποία συναντά τον Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, να δείχνει με σαφή τρόπο ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην έκδοση ευρωομολόγων τα οποία θεωρεί ότι στην παρούσα φάση, αμοιβαιοποιώντας το χρέος και συναινώντας σε κοινή ανάληψη χρέους. Ούτε λίγο ούτε πολύ, σε ομιλία της στην ΚΟ των Γερμανών Φιλελευθέρων η καγκελάριος της Γερμανίας υποστήριξε ότι... όσο ζει δε θα υπάρξει ευρωομόλογο.

Την ίδια ώρα, τα… νέα από Ισπανία και Κύπρο, οι οποίες προσέφυγαν τα προηγούμενα 24ωρα στο μηχανισμό στήριξης, δείχνουν με τον πιο σαφή τρόπο ότι η κρίση χρέους αρχίζει να κατατρώει την ευρωζώνη και χρειάζονται άμεσες και δραστικές αποφάσεις καθώς τίποτα δεν αποκλείει ότι θα δούμε τις επόμενες μέρες ή βδομάδες και άλλο μέλος της ευρωζώνης να καταφεύγει στο μηχανισμό.

«Αν χρειαστεί, ο Μόντι θα τραβήξει τη Σύνοδο μέχρι την Κυριακή»!

«Αγανακτισμένος με την Γερμανία, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δηλώνει ότι είναι έτοιμος να “τραβήξει” την διήμερη σύνοδο μέχρι το βράδυ της Κυριακής, αν χρειαστεί, για να εξασφαλίσει συμφωνίες πριν ξανανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα».

Αυτό τονίζουν σε σημερινό τους άρθρο οι Financial Times, κάνοντας λόγο για μαχητική ομιλία του Μόντι στο ιταλικό Κοινοβούλιο, στην οποία ξεκαθάρισε ότι πάει με… κόκκινες γραμμές στη Σύνοδο Κορυφής.

Ήδη, πάντως, ο γαλλοϊταλικός άξονας έχει τη στήριξη και της Ισπανίας και θα αναμένεται να ασκήσει ισχυρότατες πιέσεις στη γερμανική πλευρά…