Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

Επιμένει ο Βενιζέλος! Όχι δικοί μας στην κυβέρνηση! Μόνο τεχνοκράτες και άνθρωποι της επιστήμης

- Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Ευθυμίου από τη μια, Βενιζέλος από την άλλη και στη μέση ο Σκανδαλίδης
- "Εθνική ανάγκη να μπουμε στην κυβέρνηση" είπαν οι κορυφαίοι στον Βενιζέλο
- "Έκλεισα ως αντιπρόεδρος" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρνούμενος να συμμετάσχει στην κυβέρνηση
- Κοινοβουλευτική στήριξη η "χρυσή τομή" του Σκανδαλίδη
- Μήνυμα Βενιζέλου: Δε θα γίνετε μόνιμοι υπουργοί

Αμετακίνητος εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Επανέλαβε την πρότασή του το ΠΑΣΟΚ να συμμετέχει και να στηρίξει την κυβέρνηση, όχι όμως με συμμετοχή πολιτικών προσώπων.
Η συνεδρίαση είναι σε εξέλιξη, μετά την ένταση που επικράτησε χθες το βράδυ στην σύσκεψη του κ. Βενιζέλου με επτά κορυφαία στελέχη του κινήματος. Κατά την εισήγησή του, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την κυβέρνηση με ειλικρινή τρόπο, όχι όμως με πολιτικά στελέχη αλλά με τεχνοκράτες και ανθρώπους της επιστήμης. Παράλληλα, ζήτησε να δοθεί έμφαση στην διαπραγματευτική ομάδα που θα βρεθεί στις Βρυξέλλες.

Η συνεδρίαση είναι το πρώτο εσωκομματικό crash test για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μόνο που δεν έχει να κάνει μόνο με το ίδιο το ΠΑΣΟΚ αλλά με όλη τη χώρα και την αυριανή κυβέρνηση. H συνεδρίαση δεν γίνεται στην αίθουσα της Γερουσίας στην Βουλή αλλά στην Ιπποκράτους.ει ο
Το ΠΑΣΟΚ είναι χωρισμένο στα δυο: από τη μια οι βενιζελικοί που δε θέλουν το Κίνημα να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνεργασίας με στελέχη του και πρώην υπουργούς στην κυβέρνηση με ΝΔ και ΔΗΜΑΡ. Από την άλλη, εκείνοι που θέλουν να μετάσχει ενεργά το ΠΑΣΟΚ στις εξελίξεις και σημαντικά στελέχη του να καταλάβουν υπουργικές θέσεις.
Κορυφαία στελέχη ξεκαθάρισαν ότι δε συμφωνούν με τον πρόεδρο του κόμματος. "Εμείς ψήφο εμπιστοσύνης σε Μαραβέγιες και Ζανιάδες δε δίνουμε", είπαν. Και πρόσθεσαν ότι μια κυβέρνηση με τέτοια σύνθεση, θα είναι ευάλωτη και όχι μακράς πνοής.Ζήτησαν επίσης από τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δεχτεί να είναι στην κυβέρνηση (σ.σ. πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχική πρόταση της ΝΔ ήταν να είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Φώτης Κουβέλης αντιπρόεδροι της νέας κυβέρνησης), όμως ο κ. Βενιζέλος φάνηκε από την πρώτη στιγμή πως δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο. "Είναι εθνική ανάγκη να μπούμε στην κυβέρνηση με εσένα και στελέχη πρώτης γραμμής", του είπαν.

Αλλά η απάντησή του ήταν αποστομωτικη: "Ε, φτάνει έχω κάνει δυο φορές, έχω κλείσει την καριέρα μου ως αντιπρόεδρος!"...Το κλίμα στη συνεδρίαση της Τρίτης, όταν συνεδρίασαν οι "κορυφαίοι" του κόμματος (σ.σ. Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Διαμαντοπούλου, Ευθυμίου, Γεννηματά, Σκανδαλίδης, Ανδρουλάκης) υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν εκρηκτικό και φάνηκε από νωρίς. Το φιτίλι δεν άργησε να ανάψει. Ίσως γι’ αυτό να... έψαχνε πυροσβεστήρα ο Άνδρας Λοβέρδος.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Ανδρέας Λοβέρδος τάχθηκαν υπέρ του να εκπροσωπηθεί το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη και δεν έκρυψαν ότι θα επιθυμούσαν και τη δική τους συμμετοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο πρώην υπουργοί φέρονται να απείλησαν ότι θα απέχουν από τις κομματικές διαδικασίες αν τελικά επικρατήσει η άποψη της πλευράς Βενιζέλου! Πιο ήπια ήταν η αντίδραση του Πέτρου Ευθυμίου, που στηρίζει όμως τους κ.κ. Λοβέρδο και Χρυσοχοΐδη πως πρέπει το ΠΑΣΟΚ να είναι ενεργά στην κυβέρνηση.
Μιλώντας στο Mega, από την πλευρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση με τα καλύτερα στελέχη του. Το ίδιο είχε πει και στη συνεδρίαση. Αλλά εκεί, του απάντησε ειρωνικά ο Μίμης Ανδρουλάκης! «Να μπουν οι πετυχημένοι στην κυβέρνηση», ζήτησε ο κ. Χρυσοχοΐδης για να ακούσει τον Μ. Ανδρουλάκη να του λέει: «Εσύ είσαι πετυχημένος;».
Η Άννα Διαμαντοπούλου από την άλλη τηρεί σιγή ιχθύος. Μέσω κειμένου στην επίσημη ιστοσελίδα της, όμως, τόνισε «κάθε κόμμα οφείλει να επιδείξει τον επιβεβλημένο βαθμό ευθύνης απέναντι στην πατρίδα και ένα λαό που υποφέρει. Πρώτα η Ελλάδα! Τώρα!». Υπάρχει και η μέση λύση που πρότεινε ο Κώστας Σκανδαλίδης: να στηριχθεί κοινοβουλευτικά η νέα κυβέρνηση
Όλα θα ξεκαθαρίσουν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, που γίνεται κεκλεισμένων των θυρών λίγο μετά τις 10:30. Εκεί, αναμένεται να κάνει τη... ρελάνς η πλευρά του Εύαγγελου Βενιζέλου. Οι συνεργάτες του έχουν προτείνει μια μέση λύση για να αποτραπεί ο «εμφύλιος» στο ΠΑΣΟΚ. Να συμμετάσχει το κόμμα με στελέχη του στην κυβέρνηση, αλλά να είναι πρόσωπα νέα και όχι φθαρμένοι πρώην υπουργοί...