Τρίτη, 5 Ιουνίου 2012

Σόιμπλε: Για όλα φταίει η Ελλάδα


Η Ισπανία τα κάνει όλα σωστά αλλά φταίει η Ελλάδα που δεν τα καταφέρνει είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε ένα νέο επεισόδιο ανθελληνικού παραληρήματος!


Θα μπορούσε να πει ότι η Ελλάδα φταίει για το τσουνάμι στην Ιαπωνία ή για το σεισμό στην Ιταλία ή ακόμη και για την αποτυχία της Μπάγερν Μονάχου να κερδίσει τον τελικό του Champions League. Δεν το έκανε... ακόμα!

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δε συμπαθεί την Ελλάδα, μάλλον. Και δεν το κρύβει. Πως αλλιώς δηλαδή να εξηγήσει κανείς τη δήλωση του στην εφημερίδα Handelsblatt πως για τα... δεινά της Ισπανίας, η οποία τα κάνει όλα τέλεια, φταίει η Ελλάδα!

Μην τρίβετε τα μάτια σας! Επί λέξη σύμφωνα με το Reuters είπε: «Η Ισπανία θα κάνει όλα καλά με τα μεταρρυθμιστικά μέτρα αλλά υποφέρει εξαιτίας των συνεπειών της μετάδοσης της ελληνικής κρίσης. Οι Ισπανοί τα κάνουν όλα σωστά και παρόλα αυτά δέχονται πιέσεις από τις αγορές». Τυχαίο;

Να είναι ένας τρόπος για να καλοπιάσει ο Σόιμπλε τους Ισπανούς και να τους πείσει να κάνουν αυτό που θέλουν οι Γερμανοί; Να ζητήσουν διεθνή οικονομική βοήθεια δηλαδή. Μόνο που η Μαδρίτη επιμένει να αντιστέκεται και σύμφωνα με πηγές του Reuters, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, πιέζει για απευθείας διάσωση του ισπανικού τραπεζικού συστήματος από την Ευρώπη.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει ότι πριν γίνει λόγος για ευρωομόλογα και τραπεζική ένωση, μία πραγματική δημοσιονομική ένωση είναι αναγκαία για την ευρωζώνη. Αλλά αυτό είναι ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο.
"Οφείλουμε να προχωρήσουμε βήμα-βήμα" και κατ΄αρχάς με την (ευρωπαϊκή) δημοσιονομική ένωση", η οποία "ανοίγει τον δρόμο για μεγαλύτερη ολοκλήρωση" της ευρωζώνης, λέει.

Ο Σόιμπλε υπερασπίζεται για μία ακόμη φορά την πολιτική της λιτότητας που υποστηρίζει το Βερολίνο: "Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος" για την Ελλάδα ή την Ισπανία και "οι χώρες που έχουν πληγεί δεν μπορούν να αποφύγουν τις μεταρρυθμίσεις" για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, υπογραμμίζει.