Σάββατο, 2 Ιουνίου 2012

ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ «ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ» ΤΩΝ ΗΠΑ

Λεπτομέρειες για τη νέα στρατηγική των ΗΠΑ σε στρατιωτικά ζητήματα έδωσε ο επικεφαλής του Πενταγώνου Λέο Πανέτα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μέχρι το 2020 οι ΗΠΑ θα μετακινήσουν...τον βασικό όγκο του Στόλου τους στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Σε ομιλία του σε ετήσια σύνοδο για ζητήματα ασφάλειας στη Σιγκαπούρη, ο Πανέτα επεδίωξε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το κατά πόσο το νέο «δόγμα» έχει να κάνει με την άνοδο της Κίνας και την ανάδειξή της σε παγκόσμια δύναμη.

«Απορρίπτω αυτή την άποψη εντελώς. Η προσπάθειά μας να ανανεώσουμε και να εντείνουμε την ανάμιξή μας στην Ασία είναι πλήρως συμβατή με την ανάπτυξη και την μεγέθυνση της [ισχύος της] Κίνας» είπε ο Πανέτα.

Κατά τα άλλα, εξήγησε ότι μόνο έξι αεροπλανοφόρα θα παραμείνουν στον Ειρηνικό.

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό διέθετε ένα στόλο 282 πολεμικών πλοίων, περιλαμβανομένων σκαφών υποστήριξης, τον Μάρτιο φέτος.

Ο αριθμός τους θα μειωθεί στα 276 τα επόμενα δύο χρόνια πριν να αρχίσει να αυξάνεται ξανά για να φθάσει το στόχο των 300, βάσει των σχεδιασμών.

Σημειώνεται ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ανακοινώσει τον περασμένο Νοέμβριο ότι η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού αποτελεί κομμάτι «ύψιστης προτεραιότητας» για τη χώρα του.

Ο Πανέτα βρίσκεται στη Σιγκαπούρη στο πλαίσιο περιοδείας σε χώρες της ΝΑ Ασίας. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το BBC, αναμένεται να επισκεφθεί την Ινδία και το Βιετνάμ.