Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2012

Πόσο θα κοστίσει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ;


Από 67 έως 259 δισεκατομμύρια ευρώ θα χρειαστεί ως υποστήριξη τη Ελλάδα σε περίπτωση που εγκαταλείψει την ευρωζώνη σύμφωνα με βρετανικό think tank Open Europe.


Το ποσό αυτό θα αφορά άμεσες και βραχυπρόθεσμες ανάγκες, γράφει το Open Europe, που αποφεύγει την εκτίμηση του πόσο θα κοστίσει η υποστήριξη της Ελλάδας μακροπρόθεσμα ή πόσο θα κοστίσει η μετάδοση στις αγορές.

Τα χρήματα αυτά θα δοθούν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τους Financial Times, αν το σενάριο Grexit επιβεβαιωθεί, τη... νύφη θα πληρώσουν εκτός από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη, ακόμη και χώρες εκτός ευρώ. Όπως η Βρετανία, που θα κληθεί να συνεισφέρει με 4-6 δισ. ευρώ.

Μόνο που το πρόβλημα δε θα είναι αποκλειστικά ελληνικό! «Ο Ντέιβιντ Κάμερον θα αντιμετωπίσει φωνές ακόμη και για δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε., σε περίπτωση που μια ελληνική έξοδος επιφέρει αλλαγή στις ευρωπαϊκές Συνθήκες» αναφέρει η έκθεση.

Ο Ραούλ Ρουπαρελ, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στο Open Europe προέβλεψε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, επιτρέποντας στη χώρα να μείνει, προσωρινά, έστω, στην ευρωζώνη.