Κυριακή, 3 Ιουνίου 2012

ΥΠΑΡΚΤΟΣ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ 11 ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ

Ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ είναι πλέον υπαρκτός, καθώς πολλοί εταίροι πείθονται ότι η ελληνική κοινωνία αδυνατεί να στηρίξει μια πορεία ευρωπαϊκής σύγκλισης, προειδοποιούν 11 διεθνώς αναγνωρισμένοι Ελληνες...
ακαδημαϊκοί οικονομολόγοι, που παρεμβαίνουν σχετικά με την ελληνική κρίση μέσω της Καθημερινής της Κυριακής.

Θεωρούν ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου πρέπει να έχει ευρεία στήριξη και να επιβεβαιώσει εμπράκτως τη διάθεση για παραμονή στο ευρώ στη βάση της συμφωνίας με τους εταίρους. Αλλιώς, όπως αναφέρουν στην Καθημερινή, πιθανότατα η χώρα θα χρεοκοπήσει ατάκτως με δραματικές συνέπειες.

Όπως αναφέρουν, πρέπει μια τέτοια κυβέρνηση να εφαρμόσει επειγόντως μεταρρυθμίσεις και σε αυτή τη βάση να επαναδιατυπώνει διαχρονικά τις συμφωνίες, για ταχύτερη ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.

Τονίζουν ότι, παρά τη σημαντική ευρωπαϊκή της διάσταση, η ουσία της κρίσης βρίσκεται στην ίδια την Ελλάδα και κυρίως στην ανεπαρκή λειτουργία των θεσμών. Όπως εκτιμούν, το Μνημόνιο περιόρισε την ύφεση, αλλά όχι όσο θα έπρεπε, εν μέρει γιατί δεν δόθηκε το απαιτούμενο βάρος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, με συνέπεια να απαιτούνται συνεχή μέτρα λιτότητας.