Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Διαγωνισμός με έπαθλο 300.000 ευρώ, η καταστροφή της Ευρωζώνης

Θυμάστε που καιρό τώρα σας είχαμε ενημερώσει για έναν περίεργο διαγωνισμό με θέμα τη διάλυση της Ευρωζώνης;

Θυμάστε που ένας 11χρονος Ολλανδός είχε παραστατικά ζωγραφίσει πως κατά τη γνώμη του θα λυνόταν το πρόβλημα;

Το έπαθλο πάντως του διαγωνισμού Wolfson Prize είναι 250.000 λίρες δηλαδή πάνω από 300.000 ευρώ.

Ο νικητής πρέπει να παρουσιάσει το καλύτερο σενάριο... καταστροφής της Ευρωζώνης.

Οι πέντε επικρατέστερες για το βραβείο του ιδρύματος Wolfson είναι οι εξής σύμφωνα με το BBC:

1. Η Ελλάδα ή κάποια άλλη χώρα αποχωρεί από το ευρώ

Χαρακτηρίζεται ως το πλέον ρεαλιστικό σενάριο. Η Ελλάδα ή και κάποια άλλη αδύναμη χώρα της περιφέρειας αποχωρεί και επιστρέφει σε εθνικό νόμισμα. Οι προετοιμασίες πρέπει να είναι μυστικές ενώ το νέο νόμισμα θα πρέπει να καθοριστεί σε ισοτιμία 1 προς 1 με το ευρώ, σύντομα όμως θα υποτιμηθεί από 30-50%. Η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να αποτιμήσει το χρέος στο νέο νόμισμα και να το επεναδιαπραγματευτεί.

2. Σοκ αλλά βραχυπρόθεσμο

Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν καταστροφικές τις συνέπειες της εξόδου κάποιας χώρας από το ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με το δεύτερο επικρατέστερο σενάριο, μόλις τα τελευταία 100 χρόνια 69 χώρες έχουν εγκαταλείψει κάποιο νόμισμα. Οι μηχανισμοί εξόδου από κάποιο νόμισμα είναι περίπλοκοι αλλά εφικτοί και ιστορικά παραδείγματα θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως οδικοί χάρτες για κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το σενάριο. Μια έξοδος από το ευρώ και η υποτίμηση του νέου νομίσματος θα είναι πολύ επώδυνη, το σοκ όμως θα είναι σύντομο. Τα προβλήματα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα θα είναι σοβαρά αλλά η χώρα θα γίνει ανταγωνιστική. Οι συντεταγμένες χρεοκοπίες και η αναδιάρθρωση του χρέους χαρακτηρίζονται αναπόφευκτες αλλά και επιθυμητές.

3. Επιστρέφουν όλοι στο εθνικό νόμισμα

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, η Γερμανία θα πρωτοστατήσει σε μια πρωτοβουλία όπου όλα τα μέλη του ευρώ θα επιστρέψουν ταυτόχρονα στα εθνικά τους νομίσματα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα καταργηθεί και θα αναλάβουν οι Κεντρικές Τράπεζες των κρατών. Θα τυπωθούν άμεσα νέα νομίσματα μετά από μια περίοδο αναγκαστικής αργίας τραπεζών και χρηματαγορών. Τα νέα νομίσματα θα καθοριστούν βάσει συναλλαγματικής ισοτιμίας με κεντρική αναφορά το ευρώ.
Το σενάριο αναφέρει ότι οι εξελίξεις θα είναι κατακλυσμιαίες αλλά ότι οι χώρες του Νότου θα μπορέσουν έτσι να ανακάμψουν.

Αν οι άλλες χώρες δεν συμφωνήσουν με το Βερολίνο, θα είναι η Γερμανία που θα φύγει από το ευρώ.

4. Πώς θα επανακαθοριστούν τα νομίσματα

Μια διάλυση της Ευρωζώνης σημαίνει, σύμφωνα με το τέταρτο σενάριο, ότι θα πρέπει να επανακαθοριστούν όλα τα συμβόλαια και οι συναλλαγές σε νέα, εθνικά νομίσματα. Αυτός ο επανακαθορισμός αφορά σε ομόλογα, δάνεια, καταθέσεις και άλλα οικονομικά εργαλεία. Βεβαίως μια τέτοια διαδικασία έχει σημαντικά νομικά κωλύματα. Το σενάριο δίνει μεγάλη βάση στη διευκόλυνση του επανακαθορισμού των νομισμάτων ίσως και με ένα σύστημα ECU-2. Χωρίς αυτό το σύστημα, η διάλυση της Ευρωζώνης θα είναι «καταστρεπτική» και θα οδηγήσει σε πλήρες πάγωμα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.

5. Διάσπαση της Ευρωζώνης στα δυο

Το σενάριο αυτό θέλει την Ευρωζώνη να διαχωρίζεται σε δυο μικρότερες ζώνες προκειμένου να αποτραπεί μια μαζική διαρροή κεφαλαίων που θα υπάρξει εάν μια χώρα βγει από την Ευρωζώνη. Οι νέες αυτές ζώνες θα έχουν έκαστη τη δική τους κεντρική τράπεζα, οικονομική πολιτική και νομισματική μονάδα. Τα δυο νέα ευρώ θα είναι ισότιμα και θα διαπραγματεύονται σε σταθερή ισοτιμία προς άλλα νομίσματα. Μέσω της σταδιακής υποτίμησης σε κάποιες χώρες, αυτές θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.