Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2012

Οι "φονικοί" TOR M1.Ο Καμπούρογλου είναι ο τρίτος νεκρός της υπόθεσης. Δύο Ρώσοι δολοφονήθηκαν

Αυτοκτονία,παθολογικά αίτια ή δολοφονία; Ο θάνατος του Βλάσση Καμπούρογλου προκαλεί πολλά ερωτήματα.Όχι άδικα. πρόκειται για τον τρίτο άνθρωπο που σχετίζεται με τις προμήθειες ρωσικών αντιαεροπορικών (TOR M1) που φεύγει ξαφνικά από τη ζωή.

Νεκρός σε ξενοδοχείο της Τζακάρτα βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών,  ο Βλάσης Καμπούρογλου, επιχειρηματίας, αντιπρόσωπος οπλικών συστημάτων, ο οποίος θεωρείται ότι ήταν πρόσωπο κλειδί στη δαιδαλώδη διαδρομή του μαύρου χρήματος στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου.


Ο Βλάσης Καμπούρογλου, ο οποίος ήταν επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος της Drumilan είχε κληθεί το 2004 να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα TOR-M1 αλλά από τότε χάθηκαν τα ίχνη του και όλοι πίστευαν ότι είχε διαφύγει στο εξωτερικό.
Ο επί σειρά ετών διευθύνων σύμβουλος της Drumilan είχεκατηγορηθεί από τον εξάδελφο του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκο Ζήγρα για ανάμειξη στις μίζες από την προμήθεια των Ρωσικών οπλικών συστημάτων.

Όμως ο θάνατος του Βλάση Καμπούρογλου έρχεται να προστεθεί σε δύο δολοφονίες Ρώσων που είχαν προσπαθήσει να βρουν την άκρη του νήματος για την υπόθεση προμήθειας των ρωσικών TOR M1 στην Ελλάδα.

Το Φεβρουάριο του 1999 ο τότε γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος και σήμερα κατηγοτούμενος και ο Ι. Βορόμπιεφ, πρόεδρος του ρωσικού ομίλου Almaz-Antey, υπέγραψαν τη σύμβαση για την προμήθεια των οπλικών συστημάτων TOR-M1.

Από τότε και μέχρι τις αρχές του 2002 η παράδοση των συστημάτων γινόταν κανονικά, κανείς όμως δεν ενδιαφέρθηκε για την τύχη των αντισταθμιστικών ωφελημάτων (Α/Ω), αξίας 73 εκατ. δολαρίων.

Ο Σπύρος Τραυλός, διάδοχος του Γιάννη Σμπώκου,όταν αναζήτησε τα χρήματα διαπίστωσε ότι η Drumilan (η εταιρεία που είχε αναλάβει να υλοποιήσει τα Α/Ω) είχε κλείσει τα γραφεία της στην Αθήνα και ο εκπρόσωπός της κ. Φουάντ Αλ Ζαγιάτ μαζί με τον Έλληνα συνεργάτη του κ. Βλάση Καμπούρογλου είχαν εξαφανιστεί.

Ο Τραυλός ενημέρωσε τον διευθυντή της Almaz-Antey Ιγκόρ Κλίμοφ προσωπικό φίλο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Διαπιστώθηκε ότι ποσό από τα 73 εκατ. δολάρια είχε εκταμιευτεί προς την Drumilan και στη συνέχεια -μέσω και της Εισαγγελίας της Μόσχας- αποκαλύπτεται ότι περίπου 45 εκατ. δολάρια είχαν καταλήξει στην τράπεζα Western Bank του Μαυροβουνίου και περίπου 12 εκατ. εντοπίστηκαν σε λογαριασμό του προηγούμενου προέδρου Βορόμπιεφ στην Privi Bank της Μόσχας.

Ο ίδιος ο Πούτιν έδωσε εντολή στον Ιγκόρ Κλίμοφ να ηγηθεί αντιπροσωπίας που θα μετέβαινε στην Ελλάδα προκειμένου να εντοπιστούν τα ίχνη των χαμένων χρημάτων.

Τον Μάιο του 2003 οι Ρώσοι ήρθαν στο ΥΕΘΑ και έκαναν επί τέσσερις ημέρες έρευνες.

΄Ενα μήνα μετά ο Σ.Τραυλός πήγε στη Μόσχα και ανέμενε τον Κλίμοφ στη Κόκκινη Πλατεία ,όπου είχαν ραντεβού. Εκεί πληροφορήθηκε ότι ο Κλίμοφ είχε δολοφονηθεί!

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας σε μια κωμόπολη κοντά στη Μόσχα δολοφονήθηκε και ο Σεργκέι Σίτκο, στενός συνεργάτης του Κλίμοφ και πρόεδρος θυγατρικής της Almaz.Νεκρός ο Βλάσσης Καμπούρογλου στην Τζακάρτα!Άνθρωπος κλειδί στις προμήθειες Άκη.


Η πληροφορία ότι ο Βλάσης Καμπούρογλου,πρόσωπο κλειδί στις αμαρτωλές αγορές όπλων επί Άκη Τσιχατζόπουλου, βρέθηκε νεκρός σς ξενοδοχείο της Τζακάρτα, έπεσε σαν βόμβα στην Αθήνα.Η επιβεβαίωσή της πληροφορίας έχει κινητοποιήσει τις αρχές στην Αθήνα


Ποιος είναι

Ο Καμπούρογλου εμφανιζόταν ως ο διευθύνων σύμβουλος της Drumilan είχε κληθεί το 2004 να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα TOR-M1 αλλά από τότε χάθηκαν τα ίχνη του

Σύμφωνα με ένα “πορτραίτο” που είχε δημοσιευτεί στο Έθνος:

Το όνομα Βλάσης Καμπούρογλου, αναφερόταν ως κεντρικό πρόσωπο στη δαιδαλώδη διαδρομή του «χρήματος Τσοχατζόπουλου», είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, δηλαδή τη Βουλή των Ελλήνων, από το 2004. Τότε ως μάρτυρας είχε κληθεί από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ερευνούσε τις συμβάσεις των TOR-M1 να καταθέσει για την εταιρεία Drumilan International Hellas AE, της οποίας ήταν διευθύνων σύμβουλος.
Ο 60χρονος ετών σήμερα «Τζορτζ Τορ», έτσι αυτοαποκαλούνταν ο Βλάσης Καμπούρογλου, από το 2004 και μετά... έχει χαθεί από την πιάτσα.
Λέγεται ότι εθεάθη τελευταία φορά δημόσια πριν από δύο χρόνια, στην αγαπημένη του Ιθάκη, όπου οι γείτονες τον έβλεπαν να επιβλέπει των εργασιών ανακαίνισης της κατοικίας που διατηρεί στο νησί.

Η περίφημη «βίλα Καμπούρογλου» στην Ιθάκη, με την κεραμιδί απόχρωση της πέτρας να δεσπόζει στον λόφο πάνω από το Βαθύ, φημολογείται ότι έχει γνωρίσει μεγάλες δόξες, όταν ο ιδιοκτήτης της διέπρεπε με την εταιρεία του. Εκεί είχε φιλοξενηθεί, πολλάκις ο Ακης Τσοχατζόπουλος, όντας υπουργός, με συνέπεια να έχει χαρακτηριστεί από τους Ιθακήσιους το σπίτι ως η «βίλα του Ακη»!
Η Ιθάκη ήταν προορισμός για τον πρώην υπουργό, καθώς όταν δεν έμενε στον φίλο του Καμπούρογλου, συχνά νοίκιαζε σπίτι στο κέντρο της χώρας. Αλλες φορές, πάλι, έμενε στο ιδιωτικό σκάφος με το οποίο τύχαινε να έρθει. Στις πρώτες του επισκέψεις συνοδευόταν από την πρώην σύζυγό του Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου. Μετά το διαζύγιό του, επίσης ταξίδευε στο νησί, αλλά ποτέ κανείς δεν τον είδε με τη Βίκυ Σταμάτη. Ο Βλάσης Καμπούρογλου, σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες κατοίκων, επισκεπτόταν το νησί, συνήθως με ελικόπτερο και σπανιότερα με σκάφος.
Η ιστορία του, άγνωστη εν πολλοίς, λέγεται ότι ξεκινά με εργολαβίες δημοσίων έργων. Μάλιστα οι πρώτες του προσπάθειες επικεντρώθηκαν στα έργα κατασκευής της Εγνατίας οδού.Ο επιχειρηματίας με τη μικρασιατική καταγωγή, όταν είδε ότι αυτές οι προσπάθειες δεν καρποφορούσαν όσο θα ήθελε, στράφηκε στον χώρο του ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Κάπου εδώ αρχίζει η εμπλοκή του με το υπουργείο Αμυνας και τα εξοπλιστικά, στις αρχές του 1998.
Ο ρόλος του στην εταιρεία
Η Drumilan International (Hellas), Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία-Αντιπροσωπείες Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων, ιδρύθηκε το 1998. Δημιουργήθηκε μετά την υπογραφή (κατ΄ εντολή του Άκη Τσοχατζόπουλου) της συμφωνίας για την αγορά των TOR-M1 από τον Γιάννη Σμπώκο (διευθυντή εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας) και τον Μιχαήλ Βορομπιόφ, εκπρόσωπο της ρωσικής εταιρείας ANTEY, της εταιρείας δηλαδή που κατασκεύαζε και πουλούσε τους TOR. Εδρα της εταιρείας ορίστηκε ο Δήμος Αθηναίων (Χατζηγιάννη Μέξη 5). Σήμερα εκεί στεγάζεται και ο Συνήγορος του Πολίτη.
Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, μεταξύ άλλων, το αποτελούσαν οι κ. Φουάντ Αλ Ζαγιάτ του Μισέλ, Πορτογάλος υπήκοος, επιχειρηματίας, κάτοικος Λευκωσίας Κύπρου, επί της οδού Τεμπών, αριθ. 22, γεννηθείς στη Δαμασκό Συρίας, στις 24/8/1941, καθώς και ο Βλάσιος Καμπούρογλου του Παρασκευά, Ελληνας υπήκοος, επιχειρηματίας, κάτοικος Μελισσίων Αττικής, επί της οδού Λεωφ. Πεντέλης, γεννηθείς στην Αθήνα το έτος 1951. Γι' αυτή την εταιρεία και τον ρόλο της καλείται ο Καμπούρογλου από τη Βουλή το 2004.
Η Drumilan Offset Program Ltd του Φουάντ Αλ Ζαγιάτ και η Drumilan International (Hellas) ΑΕ ήταν αδελφές εταιρείες - σήμερα έχουν «λυθεί». Σε αυτές μεταφέρθηκαν κατ' αρχήν τα 25 εκατ. δολάρια των αντισταθμιστικών ωφελημάτων (offsets) από την Αntey.
Ο Βλάσης Καμπούρογλου κατέθεσε για το θέμα στην επιτροπή της Βουλής, στις 14/12/2004, ισχυριζόμενος ότι «η εταιρεία με έδρα την Αθήνα δεν έχει εισπράξει το παραμικρό ποσό από τη σύμβαση αντισταθμιστικών, ούτε από άλλη αιτία αφού δεν έχει εκδώσει κανένα τιμολόγιο. Ο κύκλος των εργασιών της περιοριζόταν αποκλειστικά στην υλοποίηση της σύμβασης αντισταθμιστικών ωφελημάτων των TOR-M1».
Αυτές οι δηλώσεις του προκάλεσαν και την έκρηξη βουλευτή της ΝΔ, που έφτασε να πει στον κ. Καμπούρογλου: «Προς Θεού κύριε, μας δουλεύετε εδώ πέρα μέσα;», όταν ο μάρτυρας δήλωσε ότι νιώθει «ηλίθιος», διότι η εταιρεία της οποίας προΐστατο (Drumilan), δεν είχε έσοδα, παρά το γεγονός ότι είχε αναλάβει έργα ύψους 770 εκατ. ευρώ.

• Η αγορά το 1998

Με τα πρώτα του χρήματα εμφανίζεται το 1998 να αγοράζει στην Ιθάκη 7 με 8 στρέμματα γης, ακριβώς πάνω από το Βαθύ, με θέα... πιάτο την πόλη. Εκεί έχτισε τη βίλα-φρούριο, που ανακαινίστηκε από τον ίδιο πριν από δύο χρόνια περίπου. Ο κ. Καμπούρογλου δεν εμφανιζόταν σε κοσμικές παρέες και η ζωή του στο νησί χαρακτηρίζεται λιτή κι απόμακρη. Αλλωστε και το σπίτι του είναι απομονωμένο και μακριά από αδιάκριτα μάτια. Ο ίδιος είναι παντρεμένος με Αγγλίδα, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες. Φημολογείται έντονα, στο Ιόνιο εν γένει, ότι ο Βλάσης Καμπούρογλου είναι συνιδιοκτήτης πολυτελούς ξενοδοχείου στη Σερβία.

Πηγή: on alert