Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Μια ματιά στις ειδήσεις...

Στη Σύνοδο Κορυφής στις 22 -23 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, παρέπεμψε η γερμανίδα καγκελάριοςΆγκελα Μέρκελ για τις μελλοντικές αποφάσεις για την Ελλάδα.
Στις κοινές της δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε ότι «το Νοέμβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συμφωνήσουμε την μακροχρόνια προοπτική για τα επόμενα χρόνια».

Tο θέμα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, αλλά και των χρεών του κράτους στους ιδιώτες, έθεσαν στη γερμανίδα καγκελάριο Έλληνες και Γερμανοί επιχειρηματίες σε συνάντηση που είχαν μαζί της, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Επίσης, συζήτησαν για τους τομείς της ενέργειας, των τραπεζών, της υγείας και των τηλεπικοινωνιών.

Πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης παρακολούθησαν λεπτό προς λεπτό την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου στην Αθήνα και τις επαφές της στην ελληνική πρωτεύουσα. Η άφιξη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα και η συνέντευξη τύπου με τον έλληνα πρωθυπουργό Α. Σαμαρά μεταδόθηκαν ζωντανά από τα τηλεοπτικά δίκτυα N-TV και Phoenix ενώ πολλές ιστοσελίδες κατέγραφαν κυριολεκτικά λεπτό προς λεπτό το ταξίδι αυτό.


Τον Νοέμβριο εκτιμά ότι θα καταβληθεί στην Ελλάδα η επόμενη δόση του δανείου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με όσα δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι αποτίμησε θετικά την επίσκεψη Μέρκελ.

Τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη ενημέρωσαν τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τόσο για την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, όσο και για το  Eurogroup της Δευτέρας.
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό.


Συνολικά έξι άτομα διακομίστηκαν με τραύματα σε νοσοκομεία, μετά τα  επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο των συλλαλητηρίων διαμαρτυρίας.
Πρόκειται για τρεις πολίτες που μεταφέρθηκαν στο Γεώργιος Γεννηματάς και 3 αστυνομικούς στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο.
Η αστυνομία προχώρησε σε 217 προσαγωγές καi 24 συλλήψεις.


Η προσωρινή έκθεση που κατέθεσε η τρόικα στο Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας δείχνει ότι ακόμα δεν φθάνουν οι περικοπές και οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με το περιοδικό DER SPIEGEL.

Διαδοχικές επαφές με τον πρωθυπουργό (10.00) και τον Έλληνα ομόλογό του (11.00) θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Στις 13:30 θα γίνουν δηλώσεις και στη συνέχεια ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του κ. Νταβούτογλου.

Το αργότερο τον Νοέμβριο θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, εκτίμησε χθες ο αρμόδιος για την Οικονομία επίτροπος της ΕΕ, Όλι Ρεν.
Στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) στο Λουξεμβούργο, ο κ. Ρεν υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μια σειρά μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πριν οι διεθνείς δανειστές της (τρόικα) ολοκληρώσουν την έκθεσή τους.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε για ακόμα μία φορά την υποστήριξή του στη διενέργεια δημοψηφίσματος επί του επανακαθορισμού της σχέσης της χώρας  του με την ΕΕ.
Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC, ο κ. Κάμερον είπε ότι το δημοψήφισμα είναι «ο πιο καθαρός, ευθύς και απλός τρόπος» για να εκφράσουν οι Βρετανοί τη θέση τους απέναντι στην Ευρώπη. 

Το NATO έχει σχέδια για να υπερασπιστεί την Τουρκία, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, όπως δήλωσε χθες  ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Άντερς Φο Ράσμουσεν, λίγο πριν παραστεί σε μία συνεδρίαση υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.