Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Ματιά στις ειδήσεις...

«Έκλεισε η συμφωνία για το δημοσιονομικό πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ από την αποψινή συνάντηση με την τρόικα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αργά το βράδυ της Τρίτης, από το υπουργείο Οικονομικών, όπου συναντήθηκε με τους επικεφαλής της τριμερούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα 2,5 δισ. ευρώ θα αφορούν νέους φόρους και τα 11 δισ. θα προέρχονται από το σκέλος των δαπανών.

«Αν η Μέρκελ θέλει άλλα μέτρα, να αλλάξει λαό, να ψάξει να βρεί έναν άλλο» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υποδεχόμενος τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
«Θέλω να σας καλωσορίσω και καταλαβαίνω τι θα ακούσω… Άλλωστε, πολλές φορές έχω πάρει θέση γι'αυτό, δηλαδή συμπλέω με αυτά που λέτε και εσείς, ότι είναι μια κατάσταση που ο ελληνικός λαός έχει δώσει πλέον όλα όσα μπορούσε να δώσει. Είναι μια κατάσταση που ο λαός έδωσε ό,τι είχε να δώσει. Το είπα και στην κυρία Μέρκελ», υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας, «πως αν θέλει και άλλα μέτρα να αλλάξει λαό, να ψάξει να βρεί έναν άλλο» σημείωσε.

Νέα 24ωρη γενική απεργία έχουν εξαγγείλει για την Πέμπτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι υπάλληλοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η ΟΤΟΕ, ενώ οι έμποροι θα κλείσουν τα καταστήματά τους σε όλη τη χώρα.
Το απεργιακό «κύμα» θα ξεκινήσει από την Τετάρτη. Οι δημοσιογράφοι θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία, ενώ τριήμερη αποχή πραγματοποιούν από την Τετάρτη οι δικηγόροι όλης της χώρας, ενώ μαζί τους απέχουν για μια ημέρα (Τετάρτη) άλλοι έξι επιστημονικοί-επαγγελματικοί φορείς, μηχανικοί, ιατροί, οδοντίατροι, φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές.


Στους οικονομικούς εισαγγελείς, κυρίους Πεπόνη και Μουζακίτη, θα καταθέσουν την ερχόμενη εβδομάδα οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Διώτης και Γιάννης Καπελέρης.
Είχαν λάβει προθεσμία για την παροχή εξηγήσεων αναφορικά με την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».


Τις αντιδράσεις των γαλακτοπαραγωγών προκαλεί η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης προς τους ίδιους και τη γαλακτοβιομηχανία για αύξηση της διατηρησιμότητας στο φρέσκο γάλα απο τις 4 στις 7 ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο διάλογο που έχει ανοίξει οι γαλακτοπαραγωγοί διαφωνούν, καθώς θεωρούν ότι θα δεχθούν πιέσεις απο τη γαλακτοβιομηχανία να ρίξουν τις τιμές.
Άκρως ανησυχητικά για τη βιωσιμότητα των ελληνικών επιχειρήσεων είναι τα στοιχεία έρευνας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.
Σύμφωνα με αυτά, έντονα προβλήματα ρευστότητας εμφανίζουν 4 στις 10 εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε νέες χρηματοδοτήσεις από το τραπεζικό σύστημα.
Επίσης μία στις επτά εξαγωγικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στις διεθνείς αγορές το 2009 έχουν κλείσει ή σταματήσει την εξαγωγική τους δραστηριότητα.



Άνοδος των πωλήσεων στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κατά 9% παρατηρήθηκε τις τρεις πρώτες εβδομάδες εντατικών ελέγχων, από τις 24 Σεπτεμβρίου έως και τις 14 Οκτωβρίου, συγκριτικά με τις πωλήσεις των προηγούμενων τριών εβδομάδων, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών.

Το χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ με 0,3% καταγράφει για το Σεπτέμβριο η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα η Eurostat.
Ειδικότερα, το Σεπτέμβριο ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,6%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Αύγουστο. Ένα χρόνο πριν στη ζώνη του ευρώ ο πληθωρισμός ήταν 3,0%. Ο μηνιαίος πληθωρισμός το Σεπτέμβριο ήταν 0,7%.

Την ικανοποίησή της για την αλλαγή στάσης που παρατηρείται στην Ελλάδα εξέφρασε ο γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε ενώπιον επιφανών γερμανών επιχειρηματιών στο Βερολίνο.
Παράλληλα, η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη επιθυμία της να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει σημειώσει η χώρα μας αλλά και τις προσπάθειες που εξακολουθεί να καταβάλλει. Υπενθύμισε ωστόσο πως χρειάζεται δουλειά προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και να γίνει ενιαία η αγορά εργασίας.