Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Ειδήσεις...

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός.
Την Τετάρτη, ο Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο της συνάντησης ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων στο Βουκουρέστι, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα ώστε να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση του δανείου και η χώρα να κινηθεί προς την ανάκαμψη.

O υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στους Financial Times, τόνισε οτι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να λυθούν τα εναπομείναντα ζητήματα στον τομέα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων και του περιορισμού του δημοσίου τομέα, ώστε να κλείσει το πακέτο των μέτρων.



Περιεκτικές και παραγωγικές χαρακτήρισε η τρόϊκα τις διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις πολιτικές που απαιτούνται προκειμένου να επανέλθει η χώρα σε πορεία ανάπτυξης, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ αναφέρεται ότι η επίσκεψη στην Αθήνα ολοκληρώθηκε και τα μέλη της αποστολής συμφώνησαν στον πυρήνα των μέτρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων και την προετοιμασία της τελικής αξιολόγησης από την τρόικα.


Παρά τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, η σημερινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ δεν πρόκειται να καταλήξει σε αποφάσεις. Ούτε για την Ελλάδα, διευκρινίζει το Βερολίνο.
Σαφώς και θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο, “αλλά μόνον εν παρόδω”, δήλωσαν κυβερνητικοί κύκλοι στην γερμανική πρωτεύουσα.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει καμία εξέλιξη σχετικά με την Ελλάδα ή την Ισπανία στη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας, σύμφωνα με εκπρόσωπό της, Ολιβιέ Μπαγί.
Πρόσθεσε οτι οι δύο χώρες δεν θα είναι στην ατζέντα των θεμάτων.
Σημείωσε πως δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί η οικονομική τους κατάσταση προς το παρόν.


Νέα 24ωρη γενική απεργία έχουν εξαγγείλει για την Πέμπτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι υπάλληλοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, η ΟΤΟΕ, ενώ οι έμποροι θα κλείσουν τα καταστήματά τους σε όλη τη χώρα.


Με φυγή προς τα εμπρός και με εξαγγελία Συνεδρίου του κόμματος, πιθανότατα τον Φεβρουάριο, επιχειρεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ.
Η εξαγγελία θα γίνει, εκτός μεγάλου απροόπτου, στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής και Οργανωτικής Γραμματείας του κόμματος, στις 12 το μεσημέρι σήμερα.

«Η ΔΗΜΑΡ δεν προτίθεται να ψηφίσει τις εργασιακές ρυθμίσεις που ζητά η τρόικα» επιμένει με δήλωσή του στο Real.gr ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Τσούκαλης.
Στην Αγίου Κωνσταντίνου θεωρούν ότι παρά τις διαρροές του Μαξίμου το θέμα δεν έχει λήξει και μπορεί να επανέλθει, όχι απλώς μετά από ένα ορισμένο – μικρό - χρονικό διάστημα, αλλά ακόμα και μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.


Συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει προκαλέσει η απότομη αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο κατά 3,1 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μόνο μήνα. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείεται να επιτρέπει στους οφειλέτες φορολογούμενους να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους σε πολύ χαμηλές και πολλές μηνιαίες δόσεις που θα μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις 48.



«Ληγμένα» προϊόντα σε χαμηλό κόστος θα πωλούνται σύντομα στα σούπερ μάρκετ σύμφωνα με την νέα αγορανομική διάταξη, που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές της εβδομάδας.
Οπως αναφέρεται στην σχετική διάταξη, θα επιτρέπεται η διάθεση τροφίμων περασμένης χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, πλην όσων προσδιορίζονται από την κείμενη νομοθεσία ως ευαλλοίωτα, όπως είναι το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, κ.α με την προϋπόθεση ότι αυτά θα πωλούνται σαφώς διαχωρισμένα από τα άλλα τρόφιμα και σε πινακίδα που θα αναρτάται σε αυτά και θα αναγράφεται, με κεφαλαία γράμματα, η φράση «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ».


Ένας πιο μαχητικός και αποφασιστικός Μπαράκ Ομπάμα ανέκτησε μέρος του χαμένου εδάφους στη δεύτερη τηλεμαχία με τον Μιτ Ρόμνεϊ, στην οποία εμφανίσθηκε περισσότερο πειστικός.