Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ματιά ειδήσεων ...

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στα τέλη Οκτωβρίου ή στην τακτική συνεδρίαση του Νοεμβρίου παραπέμπεται η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η έγκριση της δόσης θα καθυστερήσει, καθώς λόγω της εμπλοκής που έχει σημειωθεί επί των διαρθρωτικών αλλαγών, κυρίως στην αγορά εργασίας, τις απολύσεις στο δημόσιο και τα κλειστά επαγγέλματα, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη.



Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα σύντομα θα λάβει την επόμενη δόση διάσωσης για να καλύψει τις οφειλές της, να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της και να διοχετευτεί ρευστότητα στην οικονομία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε σε συνέδριο της International Herald Tribune που φιλοξενήθηκε χθες στην Αθήνα.


Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών. Την Τετάρτη το απόγευμα αποχωρεί η Τρόικα από τη χώρα μας.
Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο ενώ σήμερα στις 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί το ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας Γιάννης Βρούτση.


«Η συζήτηση προχωράει, όλα θα εξελιχθούν θετικά» δήλωσε λακωνικά ο κ. Μανιτάκης, αναχωρώντας από το υπουργείο Οικονομικών, όπου συναντήθηκε με του εκπροσώπους της τριμερούς.
Υπενθυμίζεται πως η τρόικα έχει απορρίψει το σχέδιο διαθεσιμότητας 15.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του έτους, ζητώντας να απολυθούν εκείνοι που υπηρετούν σε οργανισμούς που κλείνουν ή συγχωνεύονται.



Σε συμφωνία κατέληξαν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η τρόικα όσον αφορά τα τρία μέτρα που είχαν ζητήσει οι εκπρόσωποι της τριμερούς στο πλαίσιο της σημερινής πολύωρης συνάντησής τους στο υπουργείο Οικονομικών.


Στις 17:00 σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού επικοινώνησαν με τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.


Για οριακή κατάσταση σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο της International Herald Tribune.
Επισήμανε ότι θα εντείνεται η πίεση μέχρι να εκταμιευθεί η δόση που εκκρεμεί.


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη χθες το απόγευμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.
Οι θεράποντες ιατροί του υπουργού έκριναν πως η άμεση εισαγωγή στο χειρουργείο ήταν απαραίτητη δεδομένου ότι εντοπίσθηκε ένα αιμάτωμα στον εξωτερικό φλοιό του εγκεφάλου.

Στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί θα πραγματοποιήσουν σήμερα Τρίτη 16 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι σε Μετρό και ΗΣΑΠ.
Το σωματείο των εργαζόμενων κάνει λόγο για μη υλοποίηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από την εφαρμογή των σχετικών νόμων για την οργάνωση της επιχείρησης, καθώς και την υλοποίηση των πρόσφατων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Προκαταρκτική έρευνα παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μαδεμλής, για τα πεπραγμένα των πρυτανικών αρχών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Αφορμή στάθηκε δημοσίευμα στο οποίο διατυπώνονται καταγγελίες σε βάρος του πρύτανη του Αριστοτελείου, Γιάννη Μυλόπουλου, όσον αφορά στη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων.


Εντυπωσιακή πτώση σημειώθηκε στον αριθμό των ακάλυπτων επιταγών που έχουν εντοπισθεί στην ελληνική αγορά κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2012 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Τειρεσία.



Την άποψη πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος καταστροφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της «εφιαλτικής» και «αυτοδημιούργητης» κρίσης που πλήττει την ευρωζώνη εξέφρασε ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, καλώντας παράλληλα τη Γερμανία είτε να παρέμβει προκειμένου να επιλύσει την κρίση είτε να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση.


Οι συνθήκες για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη για περισσότερο από λίγους μήνες δεν πληρούνται, γράφει σε άρθρο του για την ιστοσελίδα των Financial Times ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Βίλεμ Μπούιτερ.
Όπως εξηγεί, η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τους όρους παραμονής στο ευρώ ούτε στο δημοσιονομικό πεδίο, ούτε στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων.


Συνεχίζονται στη Βρετανία οι – θετικές κατά βάση – αντιδράσεις στις παροτρύνσεις αξιωματούχων του ΔΝΤ για χαλάρωση της λιτότητας.
Γράφοντας στους Financial Times ο αμερικανός οικονομολόγος Λώρενς Σάμερς σχολιάζει ότι η παρέμβαση του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική, καθώς μπορεί να βγάλει την ευρωζώνη από το φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης.



Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον δήλωσε χθες Δευτέρα ότι «αναλαμβάνει την ευθύνη» για τη διαχείριση της κρίσης με την επίθεση στο προξενείο των ΗΠΑ στη Βεγγάζη, της Λιβύης, πυροδοτώντας πολιτική θύελλα στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τις προεδρικές εκλογές.