Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Νέα απειλή για την Ελλάδα ο πόλεμος Ε.Ε. - ΔΝΤ


Ούτε ευρώ δεν θα δίνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε. ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Εμμέσως πλην σαφώς στο eurogroup η Κριστιν Λαγκαρντ το είπε. Η στάση του Πολ Τόμσεν, του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα, που δεν δέχεται τα μισά μέτρα, έχει την εξήγησή της.

Το ΔΝΤ δεν θεωρεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος και ζητά άμεσα ΕΚΤ και κεντρικές Ευρωπαϊκές Τράπεζες να κουρέψουν τα δικά τους ομόλογα.

Η Ε.Ε. αντιδρά και έτσι η Κριστίν Λαγκαρντ έθεσε ζήτημα μη πληρωμής προς την Ελλάδα της συνδρομής του ΔΝΤ μεταθέτοντας όλη την ευθύνη της χρηματοδότησης στην Ευρωζώνη και μόνο.

Ουσιαστικά το ΔΝΤ έθεσε τρία σημεία. Πρώτα κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές που ποτέ δεν έγιναν στην Ελλάδα, δεύτερον τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις που δεν έγινε καμία και τρίτον το θέμα της ύφεσης.

Έτσι εξηγείται η εμμονή των εταίρων, φάνηκε και στην επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα,στις διαρθρωτικές αλλαγές. Έτσι εξηγείται επίσης η σπουδή της ελληνικής πλευράς στο να γίνουν άμεσα, έστω και κάποιες συμβολικές αποκρατικοποιήσεις ώστε να πεισθεί η άλλη πλευρά του Ατλαντικού πως κάτι κινείται, αλλά και η προσπάθεια για ένεση ρευστότητας ώστε να ανακάμψει κάπως η αγορά και να αρχίσουν να αλλάζουν οι δείκτες.