Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Ελληνοτουρκική μάχη για τον... κουραμπιέ!

Την «πατρότητα» των κουραμπιέδων Νέας Καρβάλης αποφάσισαν να διεκδικήσουν οι Τούρκοι, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για τουρκικό προϊόν.



Όλα ξεκίνησαν όταν οι παραγωγοί κουραμπιέ από την Καβάλα κέρδισαν την πιστοποίηση κατοχύρωσης της ονομασίας προέλευσης. Αυτό, όμως, δημιουργεί πρόβλημα για μεγάλη μερίδα παραγωγών του συγκεκριμένου γλυκίσματος στη γείτονα χώρα οι οποίοι πουλάνε τα προϊόντα τους με την ονομασία «Kavala Kurabiyesi» (Κουραμπιές Καβάλας).

Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Vatan γράφουν ότι «οι Έλληνες διεκδικούν και τους κουραμπιέδες, την πατρότητα της τουρκικής γεύσης του κουραμπιέ Καβάλας».

Παραγωγός κουραμπιέδων από την Αδριανούπολη δήλωσε πως «είναι κάτι που ανήκει στην τουρκική κουζίνα. Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Καβάλα ήταν δική μας. Αν πάτε σε όλα τα σπίτια της Ανδριανούπολης, θα δείτε πως φτιάχνουν παντού κουραμπιέδες Καβάλας», ζητώντας παράλληλα και την βοήθεια των τουρκικών αχών «πριν κάποιοι αρπάξουν την αυθεντική μας παράδοση».

Ο πρόεδρος του συλλόγου προβολής της Ανδριανούπολης, Μπαχρί Ντινάρ προχώρησε ακόμη περισσότερο: «όταν τρώμε το βράδυ, φοβόμαστε ποιος θα μας κλέψει το φαγητό μας το πρωί. Θα πρέπει άμεσα να καταγραφούν τα τουρκικά φαγητά και να δημοσιοποιηθεί η λίστας τους. Και στο παρελθόν γειτονικές χώρες προσπάθησαν να κλέψουν πολλά τουρκικά φαγητά».

spiro spero