Σάββατο, 26 Μαΐου 2012

Η Βρετανία παίρνει μέτρα για τους Έλληνες μετανάστες

Με μία δήλωση - σοκ στην εφημερίδα Daily Telegraph η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Τερέζα Μέι προειδοποιεί πως σε περίπτωση διάσπασης της ευρωζώνης είναι πιθανό να ξεσπάσει κύμα μετανάστευσης στη Βρετανία από την Ελλάδα, αλλά και από τις άλλες χώρες, όπου αναμένεται να μεταδοθεί η οικονομική κρίση, όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και Πορτογαλία.
Παρά την νομοθεσία περί ελευθερίας μετακίνησης ευρωπαίων πολιτών εντός της ΕΕ, η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή προσωρινά περιοριστικά μέτρα για τους Βουλγάρους και Ρουμάνους πολίτες, καταρτίζοντας ειδικά επιχειρησιακά σχέδια για τον περιορισμό εισόδου Ελλήνων πολιτών στα Βρετανικά νησιά σε περίπτωση που η χώρα βγει από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, το Λονδίνο έχει ενεργοποιήσει την πρόβλεψη του ευρωπαϊκού Δικαίου, περί «προσωρινών περιορισμών στις μετακινήσεις όταν συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι»
Μιλώντας στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας The Daily Telegraph, η κ. Μέι παραδέχεται ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις για μαζική μετακίνηση Ευρωπαίων εργαζομένων προς την Βρετανία, ωστόσο, τα επιτελεία του υπουργείου Εσωτερκών εργάζονται ήδη πάνω σε σχέδια αντιμετώπισης του φαινομένου, αν και όταν αυτό εκδηλωθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα θα περιλαμβάνουν αυστηρούς ελέγχους και περισσότερα κριτήρια, για όσους πολίτες της ευρωζώνης επιθυμούν τα ταξιδέψουν ή να εργαστούν στην χώρα, όπως την έκδοση βίζας.

Τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, καταγράφουν αύξηση 30% στον αριθμό των Ελλήνων που έλαβαν τη βρετανική υπηκοότητα το 2011 σε σχέση με το 2010. Συγκεκριμένα 325 Έλληνες ζήτησαν διαβατήριο το 2011 έναντι 250 το 2010. Η αύξηση δεν είναι πολύ μεγάλη, αλλά είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από το 13% που είναι ο μέσος όρος των αιτήσεων για βρετανική υπηκοότητα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.