Δευτέρα, 28 Μαΐου 2012

«Αν η Ελλάδα πέσει, θα πάρει και τη Γερμανία μαζί της»


Αυτός είναι ο τίτλος του Guardian αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία από το ίδιο το κείμενο είναι το σκίτσο που συνοδεύει το άρθρο.


Πολύ απλά γιατί επιβεβαιώνει αυτό που λέμε «μια εικόνα, 1000 λέξεις». Τι δείχνει λοιπόν το σκίτσο του David Simonds; Την κατάσταση στην ευρωζώνη όλο αυτό το διάστημα: την Άνγκελα Μερκελ να έχει χάσει το μπούσουλα και να οδηγεί τους πάντες στον γκρεμό (την Ελλάδα, την έχει ήδη ρίξει...).

Η... ιστορία είναι απλή: η Γερμανίδα καγκελάριος είναι αρχηγός μιας ορειβατικής ομάδας. Ελλάδα, Ισπανία Ιρλανδία, Ιταλία ακολουθούν την αρχηγό της ομάδας, Γερμανία. Μόνο που εκείνη τους οδηγεί ένα βήμα από το γκρεμό. Κι όταν φτάνουν πια ένα βήμα από το κενό, η αρχηγός τα χάνει!

Οι χάρτες της φεύγουν από τα χέρια, η πυξίδα της σπάει. Η Ελλάδα κρέμεται από ένα σχοινί έτοιμο να σπάσει. Η Ισπανία χάνει ισορροπία και παλεύει να αποφύγει την πτώση. Ιρλανδία, Ιταλία και Πορτογαλία προσπαθούν να ξεμπλέξουν από τα σχοινιά μήπως και σωθούν. Και το ύφος της αρχηγού τα λέει όλα: τη χάσαμε τη μπάλα...

«Η πολιτική που επέβαλε το δίδυμο των Μερκοζί τα τελευταία τέσσερα χρόνια απέτυχε: οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης είναι μέσα ή κοντά στην ύφεση, ενώ τα χρέη της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και όλο και περισσότερο της Ισπανίας και της Ιταλίας, παραμένουν απλήρωτα.

Αν οι πιο αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης πέσουν (με την Ελλάδα ήδη στο γκρεμό) –όσοι κι αν πολλοί πιστεύουν ότι θα αρέσει στους Γερμανούς- είναι μεγάλο λάθος να νομίζουν ότι η παντοδύναμη οικονομία της Γερμανίας θα μπορέσει απλά να επιστρέψει... «business as usual»... Με άλλα λόγια, η Γερμανία που έχει αποκομίσει σημαντικά οφέλη από τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη τα τελευταία 10 χρόνια θα πρέπει τώρα να αποφασίσει αν είναι διατεθειμένη να πληρώσει φόρο αλληλεγγύης. Με τρεις εβδομάδες να απομένουν έως τις ελληνικές εκλογές και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο αντί-μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει, είναι η ώρα της απόφασης για το Βερολίνο, όσο είναι και για την Αθήνα», γράφει ο Guardian.