Κυριακή, 6 Μαΐου 2012

«Οι Έλληνες ενισχύουν την άκρα αριστερά και τη νεοναζιστική δεξιά»


Εκτός από τον γερμανικό Τύπο και τα αμερικανικά ΜΜΕ εκφράζουν ανησυχία για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ μετά τα αποτελέσματα των εκλογών.


Ως καταψήφιση της μέχρι τώρα οικονομικής πολιτικής και τιμωρίας των κομμάτων που κυβέρνησαν την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες εκτιμούν το αποτέλεσμα των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη χώρα μας τα περισσότερα ρεπορτάζ των αμερικανικών ΜΜΕ.

Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζουν ιδιαίτερα την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών και την πρόταση των ηγετών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Οι New York Times σε ανταπόκριση από την Αθήνα, επισημαίνει ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι φαίνεται να επανασχεδιάζουν ριζικά τον πολιτικό χάρτη, ενισχύοντας την "άκρα αριστερά" και τη "νεοναζιστική δεξιά", σ' ένα "κύμα διαμαρτυρίας" κατά των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων που κατηγορούνται για την οικονομική κατάρρευση της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κατακερματισμός της ψήφου αναμένεται να έχει ως συνέπεια την "εξαιρετική δυσκολία" για το σχηματισμό κυβέρνησης. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη και το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, διατυπώνεται η άποψη ότι μπορεί να δημιουργηθεί αναταραχή στην Ευρωζώνη και ότι τα αποτελέσματα είναι και μια "σαφής μομφή" κατά της πολιτικής των Ευρωπαίων ηγετών για την Ελλάδα.

Σε άλλα δημοσιεύματα καταγράφεται η "ανατροπή" του πολιτικού συστήματος και η "κατάρρευση" της πολιτικής που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα, με τις επιλογές του μνημονίου, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ομάδες του ελληνικού λαού, με τη δραματική αύξηση των ανέργων, των αστέγων και τις περικοπές σε συντάξεις και μισθούς.