Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Economist: Οι Αλβανοί φεύγουν από την Ελλάδα λόγω κρίσης



Σε κύμα φυγής των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα πίσω στη χώρα τους αναφέρεται το Economist στο τεύχος που κυκλοφορεί αύριο Σάββατο.

Το οικονομικό περιοδικό ξεκινά το δημοσίευμα αναφέροντας μια σκηνή σε ένα σχολείο της Θεσσαλονίκης όπου οι Αλβανοί γονείς περιμένουν τα παιδιά τους τα οποία μιλούν ελληνικά και δεν έχουν πάει ποτέ στην πατρίδα τους: «Πολλά από αυτά δε γνωρίζουν καθόλου την Αλβανία. Η κρίση στην Ελλάδα, όμως, αναγκάζει τις οικογένειές τους να επιστρέψουν στη χώρα τους».

Σύμφωνα με το Economist, η τελευταία απογραφή έδειξε ότι ο πληθυσμός στην Αλβανία είναι μόλις 2,8 εκ. κάτοικοι, αρκετές χιλιάδες λιγότερο του αναμενόμενου και 7,7% λιγότεροι απ’ ότι μια δεκαετία πριν. «Περίπου 1,4 εκ. πιστεύεται ότι έχει μεταναστεύσει τα τελευταία 20 χρόνια, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς στην Ελλάδα» τονίζει το δημοσίευμα κάνοντας λόγο για «φάντασμα της ανεργίας στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια, το Economist αναφέρει ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μπορεί να φαίνεται ότι λίγοι έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους αλλά σύμφωνα με ανθρώπους της καθημερινότητας ο αριθμός είναι πολλαπλάσιος καθώς πολλοί Αλβανοί είχαν μεταναστεύσει παράνομα στην Ελλάδα.

Μάλιστα, το οικονομικό περιοδικό σημειώνει ότι πολλοί Αλβανοί έχουν ήδη μεταφέρει τα χρήματά τους από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και να τα μεταφέρουν στην Αλβανία, ενώ καταλήγει επισημαίνοντας ότι και πολλές επιχειρήσεις ακολουθούν το παράδειγμα των Αλβανών μεταναστών και μεταφέρονται στη γειτονική χώρα αν και οι οικονομικές και οι κοινωνικές συνθήκες παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες…