Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

Ενεχυροδανειστήρια: Προσοχή στους απατεώνες

Το παρακάτω άρθρο το βρήκαμε στα ΝΕΑ και το αντιγράψαμε.
Δεν είμαστε υπέρ αυτής της κίνησης.

Δυστυχώς πολλοί από τους συμπολίτες μας καταφεύγουν ως λύση ανάγκης στα μαγαζάκια του τρόμου, όπως αποκαλούμε τους σημερινούς τοκογλύφους που μέσα στην οικονομική κρίση βρήκαν ευκαιρία να πλουτίσουν. Οδηγίες προστασίας για καταναλωτές που αναγκάζονται να πουλήσουν πολύτιμα αντικείμενα και κοσμήματα προκειμένου να αντέξουν στην οικονομική κρίση εξέδωσε την Τρίτη η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Η ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα κίνηση έρχεται μετά την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών που προσφεύγουν σε ενεχυροδανειστήρια και καταστήματα αγοράς πολύτιμων μετάλλων για να εξασφαλίσουν μετρητά.

Για να μην πέσουν θύματα απάτης, η Γραμματεία προτρέπει τους πολίτες να προβαίνουν μόνοι τους σε μια αρχική, ανεξάρτητη εκτίμηση της αξίας των κοσμημάτων τους πριν τα πουλήσουν, ζυγίζοντάς τα στο σπίτι ή απευθυνόμενοι σε έγκυρους εκτιμητές.

Έπειτα, αφού ενημερωθούν και για την τρέχουσα τιμή πώλησης του χρυσού, θα πρέπει να απευθύνονται μόνο σε αξιόπιστα καταταστήματα και ενεχυροδανειστήρια, ανέφερε η Γραμματεία σε δελτίο τύπου.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν την επιχείρηση για την πώληση, αποφεύγοντας αυτές που υπόσχονται ιδιαίτερα υψηλές τιμές αγοράς ή επιχειρήσεις των οποίων η αγορά πολύτιμων μετάλλων δεν αποτελεί την κύρια απασχόληση", ανέφερε η Γραμματεία, της οποίας προΐσταται το υπουργείο Εργασίας που είδε πρόσφατα το ποσοστό ανεργίας να εκτοξεύεται σε επίπεδα άνω του 18% καθώς η χώρα διανύει το τέταρτο έτος ύφεσης.


Διαφημίσεις εταιριών που αγοράζουν χρυσό σε «τιμές καλύτερες της διεθνούς αγοράς» κατακλύζουν τους δρόμους και τα μέσα ενημέρωσης και τα καταστήματά τους φυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας.

Το ΣΔΟΕ ερευνά τουλάχιστον μία περίπτωση εταιρίας με καταστήματα αγοράς χρυσού που στις αποθήκες της βρέθηκαν 490 πλάκες ασημιού και 135 κιλά χρυσού χωρίς παραστατικά έγγραφα.

Η Γραμματεία προτρέπει τους πολίτες να συμβουλεύονται ή να προσφεύγουν στο Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας που παρέχει υπηρεσίες εκτίμησης πολύτιμων μετάλλων. Το κέντρο είναι ο «επίσημος» κρατικός εκτιμητής του οικογενειακού χρυσού, και αποτελεί υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.