Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012

Der Spiegel: “Η Ελλάδα είναι ό,τι πρέπει για ξέπλυμα μαύρου χρήματος”


«Ό,τι πρέπει για το ξέπλυμα χρήματος», είναι ο τίτλος συνέντευξης του προέδρου της ΜΚΟ «Global Financial Integrity», Ρ. Μπέικερ, προς το Der Spiegel στην οποία μιλά για τη διακίνηση μαύρου χρήματος στην Ελλάδα.
Μάλιστα, οι συντάκτες ρώτησαν και για συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία.Οι πλούσιοι έβγαλαν στο εξωτερικό δισεκατομμύρια λέει ο Μπέικερ: «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, μόνο μεταξύ 2003 και 2011 βγήκαν από την Ελλάδα 261 δισ. δολάρια (207 δισ. ευρώ) παράνομου χρήματος, που προερχόταν από εγκληματικές ενέργειες, διαφθορά και φοροδιαφυγή. Πρόκειται για τεράστια απώλεια για μια τόσο μικρή εθνική οικονομία».
Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει ο κ. Μπέικερ, «εισέρρευσαν το 2010 παράνομα στην Ελλάδα 90 δισ. δολάρια και το 2011 109 δισ.
Σε ερώτηση του περιοδικού εάν η Ελλάδα είναι η πλέον διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης, ο ειδικός απαντά: «Τα αριθμητικά στοιχεία πάντως δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ελέγχει τις παράνομες εισροές χρήματος. Πριν από την κρίση η Ελλάδα είχε ήδη τη δεύτερη μεγαλύτερη παραοικονομία από τα 25 κράτη που ερεύνησε ο ΟΟΣΑ. Μόνο το Μεξικό ήταν σε χειρότερη θέση. (…) Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία είχαν τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη παραοικονομία στην Ευρώπη».

Πηγή: olympia.gr