Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Ευρώ ή Δρχ;

Δεν θα σας ζαλίσω.. απλά θα βάλω κάποια ερωτήματα και μπορεί ο καθένας από  κεί και πέρα να σκεφτεί ο ίδιος.

Το δίλημα ευρώ ή δρχ, είναι κάτι που πολλές φορές το ακούμε από τα ΜΜΕ ως μια δαμόκλειο σπάθη που έτσι και πέσει στο κεφάλι μας , θα έρθει η συντέλεια του κόσμου. Θα χρεωκοπήσουμε , θα καταστραφούμε, θα χαθούμε από προσώπου γής. Επειδή λοιπόν η καταστροφολογία είναι πολύ πιο κοντά στην μυθολογία από την πραγματικότητα, να τα πούμε λίγο ωμά;

1. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα πληρωμής μισθών και συντάξεων. Λάθος και σωστό. Λάθος διότι οι δόσεις που μας δίδονται εξολοκλήρου καταλήγουν είτε σε δανειστές μέσω του ειδικού ταμείου, είτε σε τράπεζες για αποπληρωμές ομολόγων. Οπότε οι μισθοί και οι συντάξεις πληρώνονται απο όσα δίνουμε εμείς ώς φόρους. Το αληθές είναι φυσικά διότι αν όντως επιμείνουμε στο οτι γυρνάμε στην δρχ και θα πληρώνουμε τους πάντες.. φυσικά έχουμε έλλειμα και δεν μπορούμε να το κάνουμε.
Και εννοείται οτι δεν θέλουμε να τα φάμε απο τους Ευρωπαίους.. αλλά θέλουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Κόλ στα τέλη της δεκαετίας του 1990 που στην ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, αρνήθηκε πληρωμή σε αποζημιώσεις Β παγκοσμίου (σας θυμίζει κάτι; ), και είπε οτι μόνο μετά την ανάπτυξη της θα πληρώνει. (πηγή: Επίκαιρα 2011)

2. Με την δρχ, θα καταρρεύσει το σύστημα υγείας, η παιδεία και οι κοινωνικές υπηρεσίες. Σωστό και λάθος. Σωστό διότι με την δρχ, όλοι οι προμηθευτές δεν θα μπορούν εύκολα να κάνουν εισαγωγές πληρώνοντας με δρχ, τα ακριβά αγαθά σε ευρώ και έτσι δεν θα υπάρχει υλικό για την Υγεία. Όμως... η Υγεία πλέον δεν υφίσταται καθώς έτσι και αλλιώς ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει να πληρώσει.. η παιδεία έχει γίνει ανέκδοτο αφού απο τον αγιασμό κιόλας έχουν ελλείψεις και απεργίες για προβλήματα και μισθούς... Κοινωνικές υπηρεσίες.. αν μιλήσουμε για ΑμΕΑ και ηλικιωμένους που τις έχουν κυρίως ανάγκη, τότε το οτι σκέφτονται περικοπές οριζόντια κατά 1/3.. δεν νομίζω οτι θέλει και πολύ σχολιασμό. Είτε ευρώ , είτε δρχ.. οι χώροι έχουν καταρρεύσει.

3. Θα υπάρξει θέμα εθνικής άμυνας.. είστε σίγουροι;.. Μόνο του Δουβλίνο ΙΙ και ΙΙΙ μας έχουν γονατίσει στο μεταναστευτικό. Για τους δε εξοπλισμούς και μόνο οι πιέσεις που ασκούνται προς τις Ε.Δ. είναι αρκετές.. Όσο δε για μίσθια, εξοπλισμό και δαπάνες.. θυμηθείτε οτι πλέον η εθνική άμυνα θεωρείται στόχος υψίστων δαπανών και περικοπών. Αν μάλιστα σκεφτούμε πως οποτε ζητήσαμε συνεργασία σε επίπεδο άμυνας με την Ε.Ε. απέναντι σε "φίλιες χώρες" γύρω μας, μόνο που δεν μας είπαν να τους φιλήσουμε πρώτα τα πόδια. Ευρώ ή δρχ.. η Εθνική άμυνα υποφέρει.

4. Αγαθά στην αγορά. Αλήθεια.. ίσως και η μόνη αλήθεια καθαρή. Όταν τα περισσότερα αγαθά στην αγορά της Ελλάδος είναι κατά 60-70% απο εισαγωγές απο τρίτες χώρες , είναι λογικό οτι με ενα άκρως υποτιμημένο νόμισμα, δεν θα υπάρχει τίποτα για ενα μεγάλο σχετικά διάστημα. Εκεί όμως δημιουργείται ζήτηση.. και όπου υπάρχει ζήτηση , υπάρχει και ευκαιρία για ανάπτυξη ΕΘΝΙΚΗ.. αγροτική παραγωγή.. βιομηχανική παραγωγή.. υπηρεσίες κτλ.. Έχει ξαναγίνει. Η δρχ, εδώ θα είναι βαρίδι.. όμως θα είναι συνάμα και εκγύμναση για να το πετάξουμε ξαφνικά και να πάρουμε φόρα.

5. Θα την γλυτώσουν μόνο οι πλούσιοι με τις δρχ... ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ;.. Σ'  ένα κράτος που θα έχει καταρρεύσει και όλοι οι πολιτικοί του παρελθόντος θα είναι πλέον στο στόχαστρο όλων.. είστε σίγουροι ότι δεν θα γίνουν ισχυρές μηνύσεις και αγωγές προς κάθε κατεύθυνση απο άλλη ηγεσία και πολίτες που θα θέλουν τα κλεμμένα να γυρίσουν πίσω; Μην είστε και τόσο σίγουροι. 

Γενικά δεν είναι το ζητούμενο η δρχ.. αλλά δεν είναι και μπαμπούλας. Σε σημεία όπως αναφέρουν διάφορα think tanks του εξωτερικού και έχουν πανικοβάλλει και κάποιους στο ΔΝΤ και στην ΕΕ.. ίσως να είναι και σημείο ανάκαμψης πολύ δυναμικής και άμεσης για την Ελλάδα και να οδηγήσει πολύ σύντομα και άλλες χώρες στην άμεση έξοδο, διαλύοντας την ζώνη ώς αποτέλεσμα και κάνοντας πάρα πολλούς σε τράπεζες και ιδρύματα να χάσουν δίς χρημάτων.. ευρώ , δολαρίου, χρυσού.. ή ό,τι άλλο θέλουν.

Πηγή: http://pigadi-tis-skepsis.blogspot.gr/2012/09/blog-post_16.html