Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Ηλεία: ''Ανάσταση'' στα χρόνια της κρίσης - Χαμογελούν οι καρπουζοπαραγωγοί!


Εκατοντάδες νταλίκες έχουν έλθει στην Ηλεία για να φορτώσουν καρπούζι τόσο για την εσωτερική αγορά αλλά κύρια για εξαγωγή. Oι χώρες προορισμού είναι κυρίως Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο και Γερμανία. Η ζήτηση είναι μεγάλη και οι καρπουζοπαραγωγοί ευχαριστημένοι από την πώληση.

''Ολοκληρώνουμε την καλύτερη χρονιά των τελευταίων ετών'' λένε οι καρπουζοπαραγωγοί της Ηλείας που μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές με χαμηλές τιμές είδαν επιτέλους την τιμή του καρπουζιού να είναι αρκετά καλή. Αυτή την περίοδο η τιμή παραγωγού για το καρπούζι της Ηλείας κυμαίνεται στα 25 λεπτά/κιλό.

Θετικά εξελίσσεται η χρονιά και για τους παραγωγούς της Λάρισας οι οποίοι παρά την μείωση της φετινής καλλιέργειες απολαμβάνουν τιμές γύρω στα 20 λεπτά/κιλό. Στον αντίποδα οι παραγωγοί της Τριφυλίας που μόλις ολοκλήρωσαν την συγκομιδή δεν έμειναν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της εμπορικής χρονιάς αφού όπως έλεγαν στο iliaoikonomia.gr, την περίοδο που συγκόμιζαν, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Ευρώπη δεν βοήθησαν τις εξαγωγές.

«Οι τιμές ξεκίνησαν από 40 λεπτά/κιλό και έφτασαν να πωλούνται ακόμα και 6 λεπτά/κιλό. Κατά μέσο όρο ήμασταν στα 16 με 17 λεπτά/κιλό. Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά είμαστε κατά 40% χαμηλότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο, ο κ. Κώστας Μαλάμος, παραγωγός από την Τριφυλία. Ο λόγος που οι παραπάνω τιμές δεν κρίνονται ικανοποιητικές για τους παραγωγούς έχει να κάνει με το αυξημένο κοστολόγιο καλλιέργειας στην περιοχή, το οποίο κυμαίνεται στα 16 λεπτά/κιλό.