Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Γεωργία Σαμαρά: Η άγνωστη σύζυγος του πρωθυπουργού



Είναι η φύλακας-άγγελος του πρωθυπουργού. Ο άνθρωπος που είναι πάντα δίπλα του, ειδικά τώρα στις δύσκολες ώρες που περνάει με το πρόβλημα υγείας του. Δεν είναι άλλη από τη Γεωργία Σαμαρά, τη σύζυγο του πρωθυπουργού, η οποία τώρα όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια βρίσκεται δίπλα του, του συμπαραστέκεται και μοιράζεται μαζί του τις αγωνίες αλλά και τις χαρές του.

Η Γεωργία Σαμαρά αποτελεί το alter ego του πρωθυπουργού. Πολλοί ήταν εκείνοι που το βράδυ των εκλογών αιφνιδιάστηκαν όταν την είδαν να καταφτάνει στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού.

Ο σύζυγός της Αντώνης Σαμαράς μόλις είχε κερδίσει τις εκλογές και εκείνη ήταν έτοιμη να τον συνοδεύσει στο Ζάππειο. Ηταν μία από τις σπάνιες εμφανίσεις της. Αλλωστε, η κυρία Σαμαρά συνοδεύει τον σύζυγό της σε πολιτικές συγκεντρώσεις μόνον όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο... Η ίδια απεχθάνεται τη δημοσιότητα. «Δεν είναι στο στιλ μας να δίνουμε συνεντεύξεις, ούτε εγώ ούτε τα παιδιά. Δεν είναι του δικού μας ύφους» έλεγε πριν από χρόνια σε μία από τις ελάχιστες συνεντεύξεις που έχει δώσει.

Η ΑΘΟΡΥΒΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ

Ως κορίτσι χαμηλών τόνων θυμούνται την κόρη του μεγαλοεπιχειρηματία Ακη Κρητικού (της βιομηχανίας Κύκνος) και οι συμμαθητές της στο Κολλέγιο Αθηνών. Η Γεωργία φοίτησε στο Κολλέγιο Θηλέων (Pierce) και δεν είχε προκαλέσει ποτέ με τη συμπεριφορά της. Ηταν πάντα διακριτική και αθόρυβη.

Η Γεωργία Σαμαρά-Κρητικού φοίτησε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Συμφοιτητές της θυμούνται τότε ότι η Γεωργία πήγαινε στο πανεπιστήμιο με ένα Γκολφάκι. Μάλιστα, προσφερόταν καθημερινά να μεταφέρει συμφοιτητές της με το αυτοκίνητο από το Πολυτεχνείο στα βόρεια προάστια, σε μια πρώιμη εκδοχή του car pooling. «Πηγαίνω προς τα πάνω. Θέλει κανείς να έρθ [«Δεν είναι στο στιλ μας να δίνουμε συνεντεύξεις. Δεν είναι του δικού μας ύφους» είχε δηλώσει παλαιότερα η κ. Γεωργία Σαμαρά.] θει μαζί μου;» τους φώναζε.

Η ΓΝΩΡΙΜΙΑ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΙ Ο ΓΑΜΟΣ

Από το ΕΜΠ βρέθηκε ένα βράδυ στην Κηφισιά. Ηταν νύχτα της άνοιξης του 1989 και εκείνη δεν γνώριζε ότι λίγη ώρα αργότερα θα άρχιζε να γράφεται μια ιστορία που θυμίζει ρομαντική ταινία. Ο νεαρός τότε πολιτικός Σαμαράς μιλούσε στον κινηματογράφο Αστέρια στην Κηφισιά και η Γεωργία συνόδευε τον πατέρα της (στον οποίο είχε μεγάλη αδυναμία) στην εκδήλωση.

Στο τέλος χαιρέτησε τον Μεσσήνιο πολιτικό μαζί με τον πατέρα της. Αργότερα ο Σαμαράς θα πει ότι, όταν την είδε, ένιωσε ηλεκτρισμό στην ατμόσφαιρα. Δεν γνώριζε όμως τίποτε για εκείνη. Λίγες ημέρες αργότερα στο γραφείο του έφτασαν 300 φωτογραφίες από την εκδήλωση. Εντόπισε τη Γεωργία σε μία από αυτές. Ρώτησε τους συνεργάτες του αν τη γνώριζε κανείς, αλλά μάταια.

Για καλή του τύχη, άφησε τη φωτογραφία επάνω στο γραφείο του στο πατρικό του σπίτι στη Μουρούζη και την αναγνώρισε ο αδελφός του Αλέξανδρος, ο οποίος ήξερε τον πατέρα της. Ο Σαμαράς επιστράτευσε τα «μεγάλα μέσα» -φίλους και γνωστούς- για να μεσολαβήσουν για τη γνωριμία και έδωσαν το πρώτο ραντεβού τους. Εκείνο το ραντεβού θα καθόριζε την υπόλοιπη ζωή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε ο σημερινός πρωθυπουργός δεν ήταν μόνο πολλά υποσχόμενος πολιτικός, αλλά και περιζήτητος γαμπρός. Η Γεωργία όχι μόνο δεν αντιστάθηκε στη γοητεία του, αλλά έναν χρόνο αργότερα, στις 26 Μαΐου του 1990, τον παντρεύτηκε .

Το πρώτο ραντεβού δόθηκε έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία». Εναν χρόνο μετά ήταν ήδη αρραβωνιασμένοι και ετοίμαζαν τον γάμο τους στην Πύλο με κουμπάρο τον εξάδελφο του σημερινού αρχηγού της Ν.Δ. Δημήτρη Ζάννα. Το ημερολόγιο γράφει 26 Μαΐου 1990 και η 25χρονη Γεωργία ντυμένη με ένα απλό νυφικό και τα μαλλιά της στους ώμους στάθηκε δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά συγκινημένη.

Ο γάμος στην Πύλο αποτέλεσε κοινωνικό και πολιτικό γεγονός, καθώς οι καλεσμένοι ήταν χιλιάδες -μεταξύ αυτών και ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ολοι θυμούνται την 25χρονη νύφη που εντυπωσίασε με την απλότητά της, αλλά και το γλέντι στο οποίο τραγούδησαν ο Μανώλης Μητσιάς και η Μαρινέλλα. Λίγους μήνες αργότερα γεννήθηκε η κόρη τους Λένα και αργότερα ο γιος τους Κωνσταντίνος.

Οσον αφορά την εμφάνισή της, η Γεωργία Σαμαρά επιλέγει ρούχα σε τόνους του μαύρου, του λευκού, του μπλε ή του γκρι και ενίοτε αμάνικα midi φορέματα με λεπτομέρειες στις αποχρώσεις του γαλάζιου ή του γκρι φορεμένα με ένα μονόχρωμο σακάκι ή κάποια ζακέτα. Αριστοκρατικές πινελιές που θυμίζουν Τζάκι Ωνάση χωρίς ωστόσο ίχνος πειραματισμού. Από κοσμήματα επιλέγει ένα κλασικό ρολόι και ένα ζευγάρι σκουλαρίκια.

«Μοναδικό στήριγμα για μένα ήταν η γυναίκα μου»

Στάθηκε στο πλευρό του συζύγου της σε όλη την πορεία της πολιτικής ανόδου του, της πτώσης και της θριαμβευτικής επιστροφής -ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι χωρίς εκείνην δεν θα τα έβγαζε πέρα. «Εχω περάσει δύσκολες ώρες πολιτικής απομόνωσης, αλλά έχω γίνει καλύτερος άνθρωπος μέσα από αυτές. Στα έντεκα χρόνια πολιτικής μοναξιάς μοναδικό στήριγμα για μένα ήταν η γυναίκα μου» είχε δηλώσει ο ίδιος στο παρελθόν.

O Aντώνης, η Γεωργία, η Λένα και ο Kωνσταντίνος ήταν ενωμένοι στα δύσκολα χρόνια που πέρασε ο πρόεδρος της N.Δ. O κ. Σαμαράς συνηθίζει να λέει στους φίλους του ότι η πολιτική του περιπέτεια του επέτρεψε να είναι παρών όταν τα παιδιά του μεγάλωναν. H κόρη του Λένα αποφοίτησε από το Κολλέγιο Aθηνών μαζί με την κόρη του πρώην πρωθυπουργού Mαργαρίτα Παπανδρέου. Σήμερα και τα δύο κορίτσια σπουδάζουν στο Λονδίνο. O Kωνσταντίνος είναι μαθητής του Kολλεγίου, όπου πρόεδρος είναι ο θείος των παιδιών και αδελφός του Aντώνη, ο Aλέξανδρος Σαμαράς.Espressonews.gr