Η θεραπεία είναι που απέτυχε ή φταίει ο ασθενής που δεν ήθελε να πιεί το πικρό χάπι που του δόθηκε;
Αυτό διερωτάται ο Πέτερ Μπόφιγνκερ, μέλος του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης (ένας εκ των 5 «σοφών» της γερμανικής κυβέρνησης δηλαδή) σε άρθρο του στη Süddeutsche Zeitung, στο οποίο τονίζει ότι πολλοί πολιτικοί στην πατρίδα του πιστεύουν ότι η Ελλάδα απέτυχε επειδή δεν εφάρμοσε τις μεταρρυθμίσεις.
«Η Ελλάδα όμως δεν απέτυχε. Όποιος κάνει τον κόπο να διαβάσει τις εκθέσεις του ΔΝΤ, θα διαπιστώσει ότι η χώρα έχει υλοποιήσει με συνέπεια μεγάλο μέρος των συμφωνηθέντων μέτρων» διαπιστώνει ο Μπόφινγκερ σε αντίθεση με πολλούς συμπατριώτες του που κατηγορούν για τα πάντα την Ελλάδα.
«Τέτοια πολιτική περικοπών δεν έχει εφαρμοστεί σε καμία χώρα»
«Γιατί δεν μειώθηκε όμως αισθητά το έλλειμμα; Γιατί τα έσοδα και τα έξοδα ενός κράτους δεν εξαρτώνται μόνον από τους φορολογικούς συντελεστές και τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και από τους ρυθμούς ανάπτυξης. Εδώ οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν υπεραισιόδοξες» υποστηρίζει στη συνέχεια ο Μπόφινγκερ, εξηγώντας πως οι Έλληνες κάθε άλλο παρά αδρανείς έμειναν στο θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών και αυτό ήταν κάτι που «το διαπίστωνε και ο ΟΟΣΑ το 2011».
Τι λέει κοινώς ένας εκ των στενότερων συμβούλων της Μέρκελ; Ότι η άσχημη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δε μπορεί να αποδοθεί σε έλλειψη βούλησης για μεταρρυθμίσεις αλλά στην υπέρμετρη πολιτική περικοπών του ΔΝΤ, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί σε καμία άλλη χώρα!
«Αλλάξτε στρατηγική, οι Έλληνες αξίζουν περισσότερη στήριξη»
«Ο Γερμανός φορολογούμενος θα πρέπει να αναλογιστεί τι θα σήμαινε και για τον ίδιο η κατάρρευση του δημόσιου και οικονομικού βίου στην Ελλάδα. Η ΕΕ δεν θα μπορούσε να παρακολουθεί παθητικά εάν ξεσπούσε στην Ελλάδα αναρχία και πείνα» τονίζει στη συνέχεια ο Μπόφινγκερ και προτρέπει να στηριχθεί περισσότερο η χώρας μας: «Είναι προτιμότερο να ακολουθήσει τώρα μια αλλαγή στρατηγικής. οι Έλληνες αξίζουν περαιτέρω στήριξη. Με πολύ κόπο προσπάθησαν να βελτιώσουν την κατάσταση στη χώρα τους. Εάν δεν έγιναν περισσότερα μέχρι σήμερα, αυτό οφείλεται στη θεραπεία που υποτίμησε τους κινδύνους για το κυκλοφορικό του ασθενούς».
Ο ίδιος, καταλήγει πως το πρόγραμμα θα πρέπει να ανασταλεί μέχρι να σημειώσει και πάλι θετικό πρόσημο η ανάπτυξη στην Ελλάδα και οι διαρθρωτικές αλλαγές να συνεχιστούν αλλά παράλληλα να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη με πόρους της Ευρωπαϊκής τράπεζας Επενδύσεων.