Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Γερμανοί εναντίων Γερμανών για τις πιέσεις προς την Ελλάδα

Την έντονη αντίθεσή τους στο οικονομικό πρόγραμμα που ακολουθείται από την Ελλάδα καθ’υπόδειξη της Γερμανίας και της Γαλλίας εκφράζουν τρεις κορυφαίοι Γερμανοί παράγοντες. Επισημαίνουν ότι, πέρα από τους κινδύνους για την πραγματική οικονομία, υπάρχουν και πολιτικοί κίνδυνοι ενώ προκαλούνται και σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Ζητούν δε να κατέβουν οι τόνοι των επικρίσεων κατά της χώρας μας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποχρεώνει την Ελλάδα σε ακραία λιτότητα, πράγμα που θα μπορούσε να βυθίσει τη χώρα στην άβυσσο» γράφει σε άρθρο του στη Sueddeutsche Zeitung ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους πέντε «σοφούς» οικονομικούς παράγοντες της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Μπόφινγκερ δεν πιστεύει ότι η αποτυχία βαραίνει την Ελλάδα, καθώς μια ψύχραιμη ανάγνωση των σχετικών εκθέσεων του ΔΝΤ οδηγεί στη διαπίστωση ότι η χώρα έχει υλοποιήσει με συνέπεια μεγάλο τμήμα των επιβαλλόμενων μέτρων. Θεωρεί ότι έχουν γίνει αξιόλογες μεταρρυθμίσεις ενώ αναγνωρίζει ότι υπάρχουν και άλλα που μπορούν να γίνουν στο τομέα τη φορολογίας, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη.

Η καταστροφική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως σημειώνει, δεν μπορεί κατά συνέπεια να χρεωθεί πρωταρχικά στην ελλιπή προθυμία της χώρας για εφαρμογή προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων.

Απαντώντας τέλος στις αντιρρήσεις των Γερμανών φορολογουμένων, ο Μπόφινγκερ τους καλεί να αναλογιστούν τις ολέθριες πιθανές επιπτώσεις μιας κατάρρευσης της δημόσιας και οικονομικής ζωής της Ελλάδας. Η επιλογή να δοθεί ένα τέλος με απόσυρση της Γερμανίας από τη διάσωση της Ελλάδας είναι αυταπάτη, γράφει. Τονίζει τέλος ότι οι Έλληνες αξίζουν να λάβουν και στη συνέχεια στήριξη παρά το ότι μένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Έχουν καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για βελτίωση της κατάστασης στη χώρα τους. Εάν αυτή η προσπάθεια δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, φταίει η εφαρμοζόμενη «θεραπεία», καθώς υποτιμήθηκαν παντελώς οι κίνδυνοι για το «κυκλοφορικό» του ασθενούς.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όσκαρ Λαφοντέν σε δηλώσεις του απέρριψε το πρόγραμμα λιτότητας που επιβάλλεται στους Έλληνες από την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί και τάσσεται υπέρ των ευρωομολόγων.

Τονίζει ότι το πρόγραμμα «σε συνθήκες ύφεσης οδηγεί τις χώρες στον οικονομικό γκρεμό και καταστρέφει τη Δημοκρατία».

Η καγκελάριος δεν κατανοεί τους μηχανισμούς των χρηματοπιστωτικών αγορών, υποστηρίζει ο Λαφοντέν. «Αυτή και ο Σαρκοζί στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία με το να προκαλούν συρρίκνωση της κατανάλωσης και με το να φορτώνουν τις επιπτώσεις της κερδοσκοπίας στους φορολογουμένους αντί στις τράπεζες.

» Εάν είχαν αποφασίσει εγκαίρως την έκδοση ευρωομολόγων, τα επιτόκια δανεισμού και το χρέος των χωρών της Μεσογείου δεν θα είχαν εμφανίσει τόσο εκρηκτική αύξηση. Με τη διστακτικότητά της η καγκελάριος διασπαθίζει δισεκατομμύρια ευρώ των Γερμανών φορολογουμένων και εισπράττει μάλιστα και θαυμασμό γι’ αυτό» καταγγέλλει.

Από την πλευρά του ο Γερμανός πρώην επίτροπος Γκίντερ Φερχόιγκεν σε δηλώσεις σχετικά με την πίεση που ασκεί το Βερολίνο προς την Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις επισημαίνει ότι η χώρα «δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να αποτελείται από εγκληματίες».

Μιλώντας στον ραδιοφωνική συνέντευξη κάλεσε τους συμπατριώτες του να κατεβάσουν τους τόνους στις επικρίσεις τους για την Ελλάδα επειδή δεν πέτυχε τους στόχους που τέθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Με εξοργίζει ο τόνος στον οποίο συζητείται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και το ελληνικό πακέτο. Έχω το αίσθημα ότι ο πυροσβέστης ολισθαίνει στον ρόλο αυτού που τροφοδοτεί τη φωτιά».

ΤΑ ΝΕΑ