Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2012

Πού πάνε τα λεφτά του πακέτου διάσωσης για την ΕλλάδαAποκαλυπτικά και άκρως ενδιαφέροντα είναι τα όσα αναφέρει στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph», ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής Ντάνιελ Τζον Χάναν και αφορούν στο πολυσυζητημένο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.
«Αναρωτιέστε γιατί η Ελλάδα είναι τόσο ανίκανη να ανακάμψει με τα χρήματα που της προσφέρονται; Μελετήστε το γράφημα...», σημειώνει ο κ Χάναν. Από το κάθε ευρώ που χορηγείται ως αρωγή στην Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δαπανήσει για να στηρίξει την ανάπτυξη μόλις 19 λεπτά, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί ο Χάναν, τα υπόλοιπα 81 λεπτά του ευρώ δαπανώνται για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. «Δαπανώνται για τη διάσωση των τραπεζιτών και των ομολογιούχων από τις συνέπειες των δικών τους ατυχών επενδύσεων», όπως εκτιμά ο ευρωβουλευτής.

Πιο συγκεκριμένα, από κάθε ευρώ του πακέτου διάσωσης, 40 λεπτά του ευρώ καταλήγουν στα ταμεία των ξένων χρηματοπιστωτικών ομίλων που δάνεισαν την Ελλάδα, ενώ 23 λεπτά καταλήγουν στα ταμεία των ελληνικών τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.

Για να καταλήξει: «Τέλος, 18 λεπτά από το ευρώ που προορίζεται για τη διάσωση της Ελλάδας καταλήγουν στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», σημειώνει ο Χάναν. «Γι' άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι φτωχοί σώζουν τους πλούσιους».
ΤΑ ΝΕΑ