Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Εμείς, οι Έλληνες.

Η ιστορία πρέπει να προσεγγίζεται με σεβασμό. Αν κάποιος τη μελετά, μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Και πάντα έχει τη δυνατότητα να αποφύγει την επανάληψη των ίδιων σφαλμάτων.
''Όλβιος όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν'' απεφάνθη ο Ευριπίδης, διότι κατανόησε τη λειτουργία της στην ανθρώπινη πορεία.
Υπάρχουν λαοί που αντιλαμβάνονται τα ιστορικά διδάγματα κι άλλοι που αδυνατούν. Οι Γερμανοί, παραδείγματος χάρη, κατέστρεψαν την Ευρώπη και σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο δύο φορές μέσα σ' έναν αιώνα. Τώρα στην αυγή της νέας χιλιετίας, έχουν ξεκινήσει την τρίτη προσπάθεια. H Ελλάδα είναι μέχρι στιγμής ο κύριος αποδέκτης της ύβρις τους. Οι Έλληνες γνωρίζουμε από Ύβρι. Την έχουμε πληρώσει με  το βαρύ πέλεκυ της Νεμέσεως οσάκις ασχημονήσαμε σε άλλους ή στον ίδιο μας τον εαυτό. Και μεις, πολλές φορές αγνοήσαμε τη Θεία Νομοτέλεια  άλλοτε ελπίζοντας ότι θα ξεφύγουμε κι άλλοτε απλά αδιαφορώντας. Έχουμε, όμως γράψει μακριά πορεία στην Ιστορία και γνωρίζουμε να περιμένουμε. Μας έγινε μάθημα το ρητό που λέει πως ο σοφός όταν δεν ξέρει τι να κάνει, απλά περιμένει.
Εμείς, οι Έλληνες κουβαλάμε μέσα μας ήχο και εικόνα. Ήμαστε στους πρώτους ανθρώπινους πλόες στο Αιγαίο, παλιά, πολύ παλιά. Πετάξαμε πρώτοι στον ουρανό κι ας κάηκαν τα φτερά μας. Πετάξαμε, όμως. Ήμαστε στη κοιλιά του αλόγου, περιμένοντας τους απέναντι να ανοίξουν τις πύλες για να μας βάλουν μέσα. Περάσαμε από τις Συμπληγάδες, τυφλώσαμε τον Πολύφημο, εξοργίζοντας τον πατέρα του. Ξεφύγαμε από τους Λαιστρυγόνες, ξεγλιστρήσαμε από τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Όλ' αυτά με απώλειες. Πάντα με απώλειες, αλά παρά τις απώλειες είχαμε τη δύναμη να προχωρήσουμε.
Υποτάξαμε στο δικό μας ρου της Ιστορίας την Πέρσικη Αλαζονεία στη πεδιάδα του Μαραθώνα, δώσαμε αιώνιο παράδειγμα ανδρείας στις Θερμοπύλες, εκτελέσαμε τους προδότες μετά τις Πλαταιές.
Λίγο αργότερα, τα τινάξαμε όλα στον αέρα. Επανήλθαμε όμως, πυρπολώντας την Περσέπολη και δομώντας αυτοκρατορία. Φτάσαμε μέχρι τα πέρατα του κόσμου, κατακτητές και λυτρωτές μαζί. Και μετά κατακτηθήκαμε. Μιλήσαμε με τον Θεάνθρωπο. Γίναμε μαθητές και απόστολοι.
Ξαναπήραμε την αυτοκρατορία και φτιάξαμε χιλιόχρονο κράτος. Μέγα και τρανό κράτος. Αυτό που θέλησε να φτιάξει το Ράιχ αλλά δεν μπόρεσε. Κι ούτε θα μπορέσει.
Εμείς γίναμε αυτοκρατορία και πέσαμε στα τείχη μαζί με τον αυτοκράτορα και μαρμαρώσαμε. Περιμέναμε πεντακόσια χρόνια σχεδόν, Και επιστρέψαμε. Αυτή τη φορά με φωτιά και τσεκούρι, όχι μόνο για τους εχθρούς μας, αλλά και για τους προσκυνημένους, κυρίως γι' αυτούς.
Εἶσ' Ἕλληνας; Τί προσκυνᾶς ; Σηκώσου ἀπάνω! Ἐμεῖς καὶ στοὺς θεοὺς ὀρθοὶ μιλοῦμε...αντηχούσε η κραυγή.
Με το Ράιχ βρεθήκαμε δυο φορές στο γνωστό πεδίο μάχης τον προηγούμενο αιώνα και παλέψαμε και αγωνιστήκαμε και δώσαμε αίμα, πολύ αίμα τόσο στρατιωτών , όσο και απλών πολιτών,


Και τώρα ξαναβρισκόμαστε. Με το Ράιχ διόλου σοφότερο και με μας να πληρώνουμε τα δικά μας λάθη. Τον κακό μας εαυτό, που κουρασμένος από την μάχη 180 ετών για να φτιάξει κράτος, αναζήτησε εύκολη ανάπαυση και ξέχασε την έννοια του έθνους. Πιστέψαμε πως η Ιστορία έκανε ανακωχή μαζί μας και αφεθήκαμε. Όχι, όμως , πιστέψαμε λάθος, γιατί οι πολεμιστές δεν αναπαύονται, δεν σταματούν, δεν κουράζονται.
Έλληνες ήρθε η ώρα. Η Ιστορία μας καλεί στο ραντεβού και μεις οφείλουμε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα.
Δεν πρέπει να φοβόμαστε τη μάχη. Η μόνη χαμένη μάχη είναι αυτή που δεν δόθηκε.
Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον αντίπαλο. Αυτός μας φοβάται περισσότερο γι' αυτό και θέλει να μας υποτάξει.
Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε ότι μεγαλύτερη αξία έχει να γράφεις Ιστορία από το να την αναπολείς.
Ήρθε η ώρα να δείξουμε στα παιδιά μας τον δρόμο. Το χρωστάμε όχι μόνο στους εαυτούς μας, αλλά στους προγόνους μας, που έχυσαν το αίμα τους για να μπορούμε τώρα να αναλογιζόμαστε πως θα πολεμήσουμε. Το χρωστάμε στις γενιές που έρχονται. Οφείλουμε να τους το αφήσουμε ως φωτεινό παράδειγμα.
Είμαστε λίγοι θα πει κάποιος. Ναι, είμαστε. Όπως είπε κι ο στρατηγός : '' Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θερία πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε τρώνε από 'μας και μένει και μαγιά. Και οι ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν κι όταν κάνουν αυτείνη την απόφασιν, λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδαίνουν. ''
Το νου σας στη μαγιά αδέρφια....
Αυτή η μαγιά θα μας σώσει. Αυτοί οι τρελοί θα δώσουν το σύνθημα........
Ας είμαστε έτοιμοι......