Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Νέα πρόκληση του Focus: «Τι να κάνετε αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ»


Δεν είναι η πρώτη φορά που το γερμανικό περιοδικό προκαλεί την Ελλάδα. Αυτή τη φορά «σκέφτηκε» να δώσει οδηγίες στους τουρίστες για το τι πρέπει να κάνουν αν κατά τις διακοπές τους η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη.


«Τι πρέπει να γνωρίζουν οι τουρίστες αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ» είναι ο τίτλος του άρθρου του Focus, με τη συντάκτη του κειμένου να θεωρεί πως η χρεοκοπία της Ελλάδας και η επιστροφή της στη δραχμή είναι όλο και πιο πιθανές.

«Οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα θα πρέπει να αναμένουν ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες και θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ορισμένες συμβουλές.

Η Ελλάδα ''δεν λέει να ησυχάσει''. Την ώρα που στην Αθήνα συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι διαβουλεύσεις για το νέο πακέτο μέτρων, στην Ευρώπη γίνεται πλέον ανοιχτά λόγος για ενδεχόμενο τέλος της οικονομικής στήριξης της χώρας. Το σενάριο αυτό ηχεί τρομακτικό σε πολλούς τουρίστες προπάντων εάν η εισαγωγή νέου νομίσματος συμβεί κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα. Θα υπάρξουν ταραχές, απεργίες, χάος, ελλείψεις σε αγαθά;» αναφέρει το άρθρο.

Αντίθετα με τη δημοσιογράφο, η καθηγήτρια Σόνια Μινζ, ειδική σε θέματα οικονομίας τουρισμού, είναι πιο καθησυχαστική. «Εάν υπάρξει μετατροπή νομίσματος, θα πραγματοποιηθεί εντός Σαββατοκύριακου, όταν θα είναι κλειστές οι τράπεζες. Η μόνη επίπτωση για τους τουρίστες θα είναι ότι δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν αναλήψεις μετρητών με απλές κάρτες αναλήψεων. Οι πιστωτικές κάρτες δεν θα πληγούν από το μέτρο αυτό. Για το λόγο αυτό συνιστάται στους τουρίστες να έχουν μαζί τους αρκετά μεγάλα ποσά τοις μετρητοίς», λέει στο Focus. Σύμφωνα με την ίδια, αν τελικά επαληθευτεί το σενάριο της ελληνικής εξόδου από το ευρώ, αυτό θα γίνει το νωρίτερο το Σεπτέμβριο.

«Το γεγονός ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα συνεπαγόταν και υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, θα είχε ως συνέπεια να αυξηθούν οι τιμές στη χώρα. Αυτό θα ίσχυε προπάντων για εισαγόμενα προϊόντα. Οι τουρίστες δεν θα "εισπράξουν" τίποτα ιδιαίτερο», γράφει το περιοδικό.

«Ενδέχεται να περιοριστεί η προσφορά φαγητού και ποτού στα ξενοδοχεία και να περιοριστεί σε τοπικά προϊόντα», εξηγεί η Mινζ αλλά προσθέτει ότι όσο τραγική και να είναι η συρρικνούμενη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, ο ελληνικός τουρισμός θα ωφεληθεί μακροπρόθεσμα από μια επάνοδο στο εθνικό νόμισμα.

«Ο ελληνικός λαός δεν θα είναι καθόλου ευχαριστημένος με αυτή την τροπή των γεγονότων. Πολλοί φοβούνται ότι θα χάσουν και τις εναπομείνασες αποταμιεύσεις τους. Συνέπεια της μετατροπής του νομίσματος θα μπορούσαν να είναι ταραχές, διαδηλώσεις, απεργίες μέχρι και μία προσωρινή παράλυση της δημόσιας ζωής, προπάντων στις μεγάλες πόλεις. Επειδή το δραστικό πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ελλάδα είχε προκαλέσει και κατά τους προηγούμενους μήνες προβλήματα στην τουριστική κίνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας συμβουλεύει τους τουρίστες να ενημερώνονται τακτικά για την επικρατούσα κατάσταση. Και η ιστοσελίδα «Living in Greece», την οποία λειτουργεί Αμερικανίδα δημοσιογράφος, η οποία ζει στην Ελλάδα, συνιστάται από το Υπουργείο Εξωτερικών ως πηγή ενημέρωσης», συνεχίζει το άρθρο.

«Οι μεγάλοι tour operators αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη ψυχραιμία ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή», συμπληρώνει.

«Όποιος ταξιδεύει με tour operator από Γερμανία, δεν είναι και πολλά αυτά που θα μπορούσαν να του συμβούν», λέει η Νίνα Κρεκε του ταξιδιωτικού γραφείου Neckermann. Η TUI, δε, συμβουλεύει τους επισκέπτες της Ελλάδας να «έχουν μαζί τους περισσότερα μετρητά».

«Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Οι πιστωτές της χώρας δεν έχουν λόγο να βλάψουν την Ελλάδα κατά τέτοιο τρόπο. Μέχρι να παρουσιαστεί εξάλλου η έκθεση της Τρόικας τον Σεπτέμβριο, θα έχουν επιστρέψει από την Ελλάδα οι περισσότεροι Γερμανοί τουρίστες», καταλήγει το κείμενο του Focus, με την συντάκτη να έχει κάνει και μια προσπάθεια να... μετριάσει τις εντυπώσεις, γράφοντας πως «το αν η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη, παραμένει καθαρή εικασία»...