Κυριακή, 8 Απριλίου 2012

Οι πλατείες γκέτο της ΑθήναςΣε γκέτο μετατρέπονται σταδιακά πέντε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας σύμφωνα με έρευνα επιστημονικής ομάδας του Παντείου η οποία διεξήχθη στις πλατείες Θεάτρου, Κοτζιά, Βάθη, Αγίου Κωνσταντίνου και Βικτωρίας το προηγούμενο καλοκαίρι.

Τα πορίσματα της έρευνας είναι αποκαλυπτικά: ενώ οι συγκεκριμένες περιοχές δεν μπορούν ακόμη να χαρακτηριστούν ως γκέτο , πολλά είναι τα στοιχεία εκείνα που δείχνουν ότι θα μετατραπούν εάν δεν υπάρξει οργανωμένη παρέμβαση της πολιτείας και της κοινωνίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 90% με 95% των ερωτηθέντων αναφέρουν κλοπές στον δρόμο και χρήση ναρκωτικών ως τα συχνότερα συμβάντα.

Σε υψηλά επίπεδα (65% με 75%) αναφέρονται οι διαρρήξεις σπιτιών, καταστημάτων και αυτοκινήτων. όλοι οι έλληνες ερωτηθέντες (100%) εκτιμούν ότι υπάρχει υψηλή συγκέντρωση αλλοδαπών, ενώ το 70% με 85% αυτών θεωρούν ότι οι ίδιοι αποτελούν τη μειονότητα στις περιοχές τους.

Το άσχημο είναι για εκείνους που συμπολίτες μας που έχουν σπίτια εκεί και δεν μπορούν να τα αφήσουν…Δεν πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι;