Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Reuters: Το Τρίγωνο της Εξουσίας στην Ελλάδα.

«Eνα δίχτυ από Μίντια, επιχειρηματίες και πολιτικούς πίσω από την ελληνική κρίση»...


Υπό τον τίτλο «το Τρίγωνο της εξουσίας στην Ελλάδα» το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters φιλοξενεί εκτενές άρθρο για «ένα δίχτυ από Μίντια, επιχειρηματίες και πολιτικούς» που ευθύνεται για την ελληνική κρίση.

Μεταξύ άλλων το άρθρο έχει δηλώσεις του Γιάννη Αλαφούζου του ΣΚΑΪ που σημειώνει ότι κάποια μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα «είναι στην ουσία γραφεία τύπου επιχειρηματικών ομίλων». Προσθέτει πως «έχει αναπτυχθεί μια εντελώς άρρωστη κατάσταση. Σκοπός των μέσων ενημέρωσης έχει γίνει σε σημαντικό βαθμό η εξυπηρέτηση ειδικών αποστολών για τους ιδιοκτήτες τους».


Ειδική αναφορά γίνεται στην περίπτωση του Μega και στις οικογένειες των κυρίων Μπόμπολα και Βαρδινογιάννη που εμπλέκονται ιδιοκτησιακά στο κανάλι, ενώ φιλοξενούνται ακόμη και δηλώσεις του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου Θοδωρή Ρουσσόπουλου.

Άνθρωπος δε της τρόικας δήλωσε: «Το σύστημα είναι εξαιρετικά αιμομικτικό. Τα υπάρχοντα συμφέροντα εναντιώνονται στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να γίνει η οικονομία ανταγωνιστική».


Οι αντικροούμενες πλευρές του ελληνικού πολιτικού φάσματος μιλούν για το θέμα:

«Στην Ελλάδα την αληθινή εξουσία ασκούν οι ιδιοκτήτες τραπεζών, τα μέλη του διεφθαρμένου πολιτικ0ού συστήματος και τα διεφθαρμένα μέσα ενημέρωσης. Αυτό είναι το τρίγωνο της αμαρτίας» λέει ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πάνος Καμμένος των ΑΝ.ΕΛ λέει: «Τα ελληνικά Μέσα είναι υπό τον έλεγχο ανθρώπων που εξαρτώνται από το κράτος. Τα μίντια ελέγχουν το κράτος και το κράτος ελέγχει τα μίντια. Πρόκειται για αμοιβαίο εκβιασμό».

«Οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναμένουν αναγκαστικά να λάβουν χρήματα από το κράτος», λέει ο Θόδωρος Ρουσσόπουλος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η Ελλάδα είναι επισήμως καπιταλιστική, αλλά ουσιαστικά σοσιαλιστική».


Οικογενειακοί δεσμοί


«Ένα δίκτυο συνυφασμένων συμφερόντων είναι το Mega Channel, το μεγαλύτερο κανάλι της χώρας» λέει το Reuters.

To μεγαλύτερο μερίδιο ανήκει στα μέλη της οικογένειας του Γιώργου Μπόμπολα. Ένας από τους γιους του, ο Φώτης, είναι διευθυντής της Τηλέτυπος. Ο άλλος γιος, ο Λεωνίδας, είναι διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος της Ελλάκτωρ, έναν κατασκευαστικό κολοσσό που ιδρύθηκε από τον πατέρα του και έχει συμμετάσχει σε συμβόλαια δισεκατομμυρίων με το κράτος.

Η οικογένεια Μπόμπολα έχει επίσης την εφημερίδα Έθνος, άλλα έντυπα και ιστοσελίδες.


Τι απαντά ο Γιώργος Μπόμπολας

Ο Γιώργος Μπόμπολας απαντώντας με επιστολή του σε ερωτηματολόγιο που του απέστειλε το Reuters (όπως και στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης) δήλωσε: «Δεν έχω εκμεταλλευτεί ποτέ μέσα ενημέρωσης τα οποία είναι ιδιοκτησία εταιρειών στις οποίες συμμετέχω για την προώθηση συμφερόντων της εταιρείας Ellaktor S.A.... Η εφημερίδα Έθνος δεν έχει κάνει ποτέ χρήση της επιρροής της ούτε έχει ζητήσει ποτέ χάρες από τις εκάστοτε κυβερνήσεις προς όφελος της Ellaktor S.A.»

Ο κ. Μπόμπολας επικαλείται μάλιστα πρώην πρωθυπουργούς που μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι δεν έχει ποτέ ζητήσει καμία χώρα λέγοντας σε επιστολή του:

«Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η σκληρή κριτική του Εθνους στις κυβερνητικές πράξεις και στην πολιτική ευρύτερα, αποτελούν εμπόδιο και όχι βοήθεια για τα επιχειρηματικά συμφέροντα της Ellaktor S.A.»


Οικογένεια Βαρδινογιάννη

Στο πλαίσιο της αναφοράς στο Mega, το άρθρο αναφέρεται και στην οικογένεια Βαρδινογιάννη που εμπλέκεται μετοχικά στο κανάλι. Εκπρόσωπος τύπου της οικογενείας με email δηλώνει στο Reuters: «Οι περισσότερες επιχειρήσεις μας εδρεύουν στο εξωτερικό, ή έχουν διεθνή έκθεση. Η παραγωγή και οι πωλήσεις του διυλιστηρίου Motor Oil Hellas, της μεγαλύτερης επένδυσής μας στην Ελλάδα, απορροφώνται κατά 70% από εξαγωγές. Καμία από τις επιχειρήσεις μας δεν εξαρτάται από το δημόσιο ή την κυβέρνηση».


Ο Σταύρος Ψυχάρης

O Σταύρος Ψυχάρης από την πλευρά του αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του Reuters για τις μετοχές του στα μέσα ενημέρωσης ή γενικότερα για τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του πρακτορείου.

Το άρθρο σημειώνει πως ο Σταύρος Ψυχάρης είναι ο πρόεδρος του Μega, ενώ ο ΔΟΛ έχει κερδίσει δημόσιους διαγωνισμούς στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, των εκτυπώσεων και του ταξιδιωτικού τομέα. Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι το 2006 έκανε μήνυση σε δυο ρεπόρτερ που κατηγορήθηκαν πως δήλωσαν σε ραδιοφωνικό πρόγραμμα ότι έκανε λόμπι για την πώληση των Εurofighters στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας τις εφημερίδες του. Αναφέρεται πως το δικαστήριο κατέρριψε τον ισχυρισμούς ενός εκ των δημοσιογράφων, αλλά παραδέχθηκε ότι οι εφημερίδες τάχθηκαν υπέρ της συμφωνίας για τα Eurofighter.

To άρθρο αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του Απόστολου Κακλαμάνη ότι «πέρασε η εποχή που οι ολιγάρχες διόριζαν πρωθυπουργό» , και στα δημοσιεύματα που ακολούθησαν από το ΒΗΜΑ με «ενοχλητικές αποκαλύψεις» για τον Κακλαμάνη.


Αναφορά σε δημοσιογράφους

Το Reuters αναφέρεται ονομαστικά και σε Έλληνες δημοσιογράφους αλλά και στην ΕΣΗΕΑ:

«Στο χώρο των μίντια, οι εν δυνάμει συγκρούσεις συμφερόντων μπορούν να ανακύψουν ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα. Καταχωνιασμένη στα κεντρικά γραφεία του αθηναϊκού σωματείου δημοσιογράφων, η ΕΣΗΕΑ, βρίσκεται μία λίστα των μελών της τα οποία εργάζονται για την κυβέρνηση, λόγου χάρη σε γραφεία Τύπου. Δεκάδες εξ αυτών εργάζονται ταυτόχρονα ως δημοσιογράφοι σε εφημερίδες.

Ο κανονισμός του σωματείου απαγορεύει στα μέλη του να εργάζονται για λογαριασμό οργάνων και φορέων τους οποίους καλύπτουν ως δημοσιογράφοι. Σε μία προσπάθεια να αποκαλύψει εκείνους που παραβαίνουν τον κανονισμό, το σωματείο έλαβε το 2005 μία λίστα με δημοσιογράφους που εργάζονται για την κυβέρνηση, η οποία όμως δεν δημοσιεύτηκε ποτέ» γράφει το πρακτορείο και κάνει ονομαστική αναφορά σε δημοσιογράφους.


Καραμανλής και «νταβατζήδες»

Στο δημοσίευμα του Reuters, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος τον Οκτώβρη του 2004, κατά τη διάρκεια γεύματος στην ταβέρνα Μπαϊρακτάρης, κήρυξε ανοικτά τον πόλεμο το δίκτυο οικονομικών συμφερόντων που λυμαίνονται την πολιτική ζωή, χρησιμοποιώντας τη λέξη «νταβατζήδες», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει σε ποιους αναφερόταν.


Tι λέει το Reuters για την Τίνα Μπιρμπίλη

Iδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην πρώην ΥΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη – η οποία πάντως αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο στο Reuters.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι μετά την ορκωμοσία της το 2009 οι εφημερίδες του ομίλου Μπόμπολα έσπευσαν να την ονομάσουν «Πράσινη Τίνα» και να ασκήσουν έντονη κριτική στις επιδόσεις της. Υπήρξε, 'όπως αναφέρεται, σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με «το μπλοκάρισμα διαφόρων ειδών ανάπτυξης». Το άρθρο σημειώνει χαρακτηριστικά «αυτά τα δημοσιεύματα δεν ανέφεραν ότι οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων είχαν οικογενειακά συμφέροντα στον κατασκευαστικό κλάδο, ή στα μεταλλωρυχεία».

Στην επιστολή του προς το Reuters, ο κ. Μπόμπολας αναφέρει πως το Έθνος υποστηρίζει σθεναρά τα μεγάλης κλίμακας σχέδια που φέρνουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στη χώρα που προσπαθεί να αναρρώσει από την οικονομική κρίση.

Το άρθρο του Reuters, αναφέρει ότι αμέσως μετά την απομάκρυνση της Τίνας Μπιρμπίλη από το Υπουργείο το 2011, δόθηκε άδεια για να λειτουργήσει συγκεκριμένο ορυχείο στη Χαλκιδική. «Αμέσως μετά , η κατασκευαστική εταιρεία Ellaktor, σύμφωνα με τους ετήσιους ισολογισμούς, σημείωσε κέρδος 261 εκατομμυρίων ευρώ από την μερική πώληση του μεριδίου του σε Καναδική εταιρεία που είχε αγοράσει εντωμεταξύ το 95% του ορυχείου» γράφει το Reuters.

Το Reuters επικαλείται συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος αναφέρει στο πρακτορείο πως η απομάκρυνση της Τίνας Μπιρμπίλη δεν σχετίζεται με αυτή την ιστορία.

Τέλος, στην επιστολή του στο Reuters σχετικά με την υπόθεση του ορυχείου, ο κ. Μπόμπολας αναφέρει ότι η μοναδική σχέση που έχει η οικογένειά του με το ορυχείο, είναι η έμμεση κατοχή μεριδίου μικρότερου του 1% από τον γιo του.


Πηγή: Reuters, iefimerida.gr